Bár az ünnepi étkezéseknél a szülők többsége engedékenyebb, mint az év többi részében, nem szabad elfeledkezni arról, hogy a kisgyermekek tápanyagigénye merőben eltér a felnőttekétől, ezért a karácsony sem kivétel: nem ehetik ugyanazt, mint a család többi tagja.
Kifejezetten aggasztó tény, hogy az 1-3 éves gyerekek a maximálisan ajánlott cukormennyiség több mint másfélszeresét fogyasztják minden nap, az ünnepi időszakban pedig tovább emelkedik ez a szám. A következmények magukért beszélnek: a két év alatti magyar kisgyermekek ötöde potenciálisan túlsúlyos vagy elhízott, az élet első 1000 napjában kialakult állapot pedig felnőttként is komoly egészségügyi problémákat, például szív- és érrendszeri megbetegedéseket vagy cukorbetegséget okozhat.
Az elhízás és a cukorbetegség megelőzéséért már a fogantatás pillanatától sokat tehetnek a szülők, ugyanis a kismama táplálkozása nagymértékben befolyásolja a születendő gyermek felnőttkori egészségét. A tudatos táplálkozás alól a karácsonyi időszak sem lehet kivétel: várandósság alatt maximum 500 kCal-val nő meg a kismamák tápanyagigénye, ezért az ünnepek alatt is érdemes ügyelni arra, hogy ne haladják meg ezt a mennyiséget. A családi ebédek és vacsorák során ajánlott kerülni azokat az ételeket is, melyek ételmérgezést okozhatnak nyers tojás- vagy hústartalmuk miatt.
Hat hónapos korig nem jelent különösebb gondot a karácsonyi készülődés, hiszen a baba számára az anyatej a legtökéletesebb táplálék – a hozzátáplálás megkezdése után azonban fontos ügyelni arra, hogy a kicsi a korának megfelelő ételeket kapja az ünnepi étkezés során is. Sajnos sokan nem fordítanak kellő figyelmet az új ételekhez való fokozatos hozzászoktatásra és a bevitt cukor, illetve só mennyiségére sem. Egyéves kor felett minden harmadik családban ugyanazt eszik a babák, mint a szüleik, sőt, már a 4-12 hónapos babák 40%-a is rendszeresen kap cukrozott ételt, italt vagy édességet.1 Az ünnepi időszakban ez a szám még tovább emelkedik.
„Az év végi mértéktelen csokoládé- és cukorfogyasztás nemcsak többletkalóriát jelent, hanem akár székrekedést is okozhat (gyerekeknél és felnőtteknél egyaránt), így több szempontból is érdemes mérteket tartani. A babák ízlése ráadásul a hozzátáplálás időszakában fejlődik a legtöbbet, így, ha a kicsi korán hozzászokik az édes és sós ízekhez, később is ezeket az ételeket fogja preferálni” - hangsúlyozta Kubányi Jolán, a Magyar Dietetikusok Országos Szövetségének elnöke.
A cukorban és finomított szénhidrátokban gazdag táplálás komoly egészségügyi kockázatokkal járhat: az esetek csaknem felében az elhízás felel a 2-es típusú diabétesz kialakulásáért, valamint a szív- és érrendszeri betegségek negyedével is összefügg. Az elhízott gyermekek 40%-a<2> ráadásul vashiánnyal is küzd, ami szintén népbetegségnek számít Magyarországon.
Az 1-3 éves gyermekek számára maximálisan megengedett cukormennyiség napi 27-32 g (kb. 6-8 teáskanál). Ez a mennyiség a hozzáadott cukorra vonatkozik, tehát a tejben vagy gyümölcsökben természetesen előforduló cukor nem számít bele, ugyanakkor cukrozott teák, szörpök, gyümölcsjoghurtok vagy túródesszertek adásával nagyon könnyen meghaladhatjuk.
„A szülőket csak a jó szándék vezérli, amikor megosztják a saját ételüket a kicsivel, vagy meglepik egy kis finomsággal, azonban az élet első 1000 napjának helytelen táplálása olyan problémákat is okozhat, amelyek csak később, akár felnőttkorban jelentkeznek” – hívta fel a figyelmet Kubányi Jolán. „Jól mutatja a szülők figyelmetlenségét az is, hogy ma már nem csak a felnőttkori, hanem a gyermekkori elhízás is egyre nagyobb problémát jelent: jelenleg 41 millió ötévesnél fiatalabb gyermek túlsúlyos vagy elhízott világszerte, az Egészségügyi Világszervezet (WHO) szerint pedig ez a szám 2025-re megduplázódhat” – tette hozzá a szakértő.
A megfelelő étrend összeállításánál mindig figyeljünk arra, hogy tartalmazzon gyümölcsöt és zöldséget, valamint gabonafélét. A szénsavas, cukrozott üdítőket és szörpöket cseréljük ivóvízre, cukrozatlan teára vagy frissen préselt gyümölcslére. A hozzátáplálás során egy-egy új gyümölcs vagy zöldség íze önmagában is izgalmas a babának: részesítsük előnyben a natúr ízeket, és semmiképpen se a saját ízlésünk szerint édesítsük vagy sózzuk az ételeket (1-3 éves kor között napi 2 g sót fogyaszthatnak a gyerekek).
Az Első 1000 Nap Program 2017. december 21-én karácsonyi csomaggal lepte meg a Bethesda Gyermekkórház 1-3 éves betegeit: a csomagokban a kicsik felépülését, valamint egészséges és kiegyensúlyozott fejlődését támogató ajándékokat rejtettek el.
Almás-répás köleskása -12 hónapos kortól
Mindössze 1 darab almára, 3 evőkanál kölesre, 10 dkg répára és anyatejre vagy anyatej-kiegészítő tápszerre, illetve 1 éves kor fölött junior gyerekitalra van szükségünk.
A hántolt kölest átválogatás után pár óráig áztassuk vízben, közben pedig előfőzhetjük a répát. Tíz perc után adjuk a répáház a kölest, és öntsük fel vízzel. Mikor a köles már kásás állagúvá vált, belekerülhet az előzetesen felszeletelt alma. Az így kapott keverékhez adjunk 60 milliliterenként 1-2 evőkanál anyatejet vagy anyatej-kiegészítő tápszert, illetve junior gyerekitalt, turmixoljuk össze és kész is van a könnyű, tápláló köleskása.
Sütőtökös csirke - 9hónapos kortól
Daraboljuk apró kockákra a krumplit, a sütőtököt és a csirkehúst. Egy csipet bazsalikommal együtt pároljuk puhára őket. Ha szeret a baba darabosat enni, csak villával nyomkodjuk össze az ételt, és szórjunk rá reszelt sajtot. Ha azonban pépesen szereti, akkor a sajttal együtt turmixoljuk össze – ha túl sűrű lett, öntsünk rá egy kis párolásból megmaradt főzőlevet is.
Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.