Ezért egészséges a Pomelo

Ezért egészséges a Pomelo

citrusféle
PUBLIKÁLÁS: 2020. december 23. 13:35
A pomelo a legnagyobb citrusféle, amelynek súlya elérheti a tíz kilót is. Az íze hasonló a grapefruithoz, de kevésbé keserű. Itthon többnyire hálóban és fóliában lehet kapni. Milyen előnyökkel jár a pomelo fogyasztása?

A pomelo a legnagyobb citrusféle, amelynek súlya elérheti a tíz kilót is. Az íze hasonló a grapefruithoz, de kevésbé keserű. Itthon többnyire hálóban és fóliában lehet kapni. Milyen előnyökkel jár a pomelo fogyasztása?

A pomelonak halványzöld a héja, de többnyire besárgul, ha teljesen megérik. A gyümölcs belső része korall-rózsaszín érett korában. Íze a grapefruithoz hasonló, de kevésbé keserű, inkább édeskés, gyengén aromás.

A pomelo fák legjobban a trópusi vagy ahhoz hasonló éghajlatot kedvelik. Kínában, Thaiföldön, Malajziában, Japánban, Nepálban, Indonéziában, Bangladesben, Tajvanon, Indiában, a Fülöp-szigeteken és még néhány ázsiai országban terem.

Azon kívül, hogy szuperjó immunrendszer erősítő, még a vérnyomást is szabályozza mivel magas a kálium tartalma. Sok benne a kalcium is, gyerekeknek és időseknek emiatt is ajánlott a fogyasztása.

Ha nem magában esszük, nagyon jól illik halas ételek mellé, és a vadhúsokhoz is. Készíthet belőle zöldséges, vagy gyümölcsös salátát, levest, vagy lekvárt.

pomelo fogyasztása
foto.pixabay.com


Miért van hálóban a pomelo?

Mivel sok ezer kilométerről érkezik, ezért a pomelót sokszor fóliába, hálóba csomagolják. Erre azért van szükség, hogy ne száradjon ki a belseje. Ma már Magyarországon szinte bármelyik nagyobb boltban lehet kapni. Érdemes mindig olyat választanunk, amelyiknek feszes a héja.

Szobahőmérsékleten általában egy hétig eláll. Hidegebb helyen akár 3-4 hétig is tartható. Célszerű minél előbb elfogyasztani, mert ahogyan telik az idő, folyamatosan veszít a nedvességtartalmából.

pomelo fogyasztása
Foto:pixabay.com

Pomelo termesztése otthon

A többi citrusféléhez hasonlóan a pomeló is magról szaporítható, bár közel sem lesz belőle akkora fa, mint természetes élőhelyén. Ha szeretnénk saját pomelót szüretelni, akkor oltani vagy szemezni kell kis pomelofánkat.

A pomelo pucolása és fogyasztása

Vágjuk le a tetejét, majd osszuk 4 részre. Éles kiskéssel vágjuk ki a héjából és minél több hártya eltávolításával daraboljuk cikkekre. Ehetjük magában, de bármelyik desszertben megállja a helyét.

Google News Borsonline
A legfrissebb hírekért kövess minket a Bors Google News oldalán is!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.