A vírusölő hatóanyagokat tartalmazó gyógynövények különösen fontosak az egészségünk megőrzése, vagy a gyorsabb gyógyulás érdekében. Összegyűjtöttük azokat az - elsősorban tea formájában fogyasztható - "gyógyszereket" amikhez könnyen és olcsón hozzájuthatunk.
A vírusfertőzések leküzdéséhez nagy segítséget jelenthet a fekete bodza, a citromfű, a kakukkfű az édeskömény és a vöröshagyma is. Tele vannak a szervezet számára nélkülözhetetlen antioxidánsokkal és házilag is könnyen elkészíthetőek.
A vöröshagyma olyan vírus- és baktériumölő hatású, kéntartalmú vegyületeket tartalmaz, amik segítenek a vérnyomás csökkentésében, a sejtek erősítésében és stimulálják a fehérvérsejteket is. A tea elkészítése rendkívül egyszerű: öntsünk fél liter vizet egy edénybe, s tegyünk bele egy egész fej vöröshagymát. Főzzük fél órán át, pótolva az elpárolgott vizet és már fogyaszthatjuk is
A fekete bodza is vírusölő hatással bír, emellett köhögés-és lázcsillapításra is kiváló. A bodza teája nem csak melegen, de hidegen is hatásos. A gyógytea mellett készíthetünk belőle lekvárt, vagy szörpöt is. Szörpkészítésnél fontos, hogy csak teljesen érett, magtalan bogyókat használjunk fel, mert a bodza magja gyengén mérgező. A tea hatását mézzel fokozhatjuk, a javasolt napi adagja 10-15 gramm.
A citromfű különleges tulajdonsága, hogy fokozza a tüdő izomzatának működését, ezért jól alkalmazható a nehézlégzés kezelésére. A citromfű a vírusok egy része ellen is sikerrel veheti fel a harcot. A menta családjába tartozó növény a kertben is rendkívül könnyen termeszthető, különösebb gondozást nem igényel, ha nem tartjuk kordában gyorsan elburjánzik. Gyógyteáját forrázással készítjük, naponta 2-3 csészével is ihatunk belőle. Fontos, hogy ne legyen túl erős, egy csapott teáskanálnyi teafű elég 2,5 dl vízhez.
A kakukkfű tea elsősorban immunerősítőként ismert, de vírusfertőzések esetén is ajánlják. Nagyon intenzív az íze, ami sokaknak talán túl erős, mézzel lehet lágyítani. Napi egy-három csészével korlátlan ideig iható.
Az ánizsos ízű édeskömény gumója az olasz konyha egyik kedvelt alapanyaga, gyakran tésztával (édesköményes-tejszínes spagetti), vagy salátának (szicíliai édeskömény-saláta naranccsal) is fogyasztják. Termését fűszerként használják saláták, halételek, főzelékek, szószok ízesítésére. A tea készítéséhez egy teáskanálnyi magot zúzunk össze majd forrázunk le egy bögre vízzel, utána nagyjából tízpercnyi áztatás után melegen fogyasztjuk. Az növény ami elsősorban a gyomor orvossága, de segít a légúti panaszok enyhítésében is. Termése görcsoldó és nyugtató hatású, emellett baktérium- és vírusellenes anyagokat is tartalmaz.
Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.