Immunerősítés felső fokon

immunrendszer
PUBLIKÁLÁS: 2020. november 02. 14:25
Ahogy egyre inkább haladunk a tél felé, lassan de biztosan fogynak el a vitamintartalékaink. A hűvösebb, nyirkos idő ellen csak egyféle módon győzhetünk.Immunrendszerünk megerősítésével.

Ahogy egyre inkább haladunk a tél felé, lassan de biztosan fogynak el a vitamintartalékaink. A hűvösebb, nyirkos idő ellen csak egyféle módon győzhetünk.Immunrendszerünk megerősítésével.

Ősszel szerencsére még sokfajta gyümölcsből és friss zöldségből válogathatunk szervezetünket bőségesen feltölthetjük a szükséges vitaminokkal és ásványi anyagokkal, azaz megerősíthetjük az immunrendszerünket.

Mindennap együnk megfelelő mennyiségű gyümölcsöt és nyers zöldséget! Ez ugyanis az egyik és legfontosabb alapja – a testmozgás mellett – az egészséges életmódnak.

A lédús gyümölcsök

A gyümölcsök, magas rosttartalmukkal javítják az emésztőrendszer működését, megkötik a káros bomlástermékeket és csökkentik az éhségérzetet. Magas antioxidáns vegyületeiknek és vitaminjaiknak kiváló immunerősítő hatásuk köszönhető, míg ásványi anyagaik révén a szervezet sav-bázis egyensúlyát tartják fenn, és résztvevői bizonyos anyagcsere-folyamatoknak. A bennük lévő szénhidrátok gyorsan felszívódnak, jól hasznosulnak, ezért hirtelen megterhelésnél előnyös lehet a fogyasztásuk. Más cukorforrásokkal ellentétben nem okoznak szomjúságérzetet. Magas folyadéktartalmuk lassabban szívódik fel, mint a víz, így kisebb terhet ró a vesékre.Vitaminok közül a C-vitaminban és a karotinban gazdagok, míg az ásványianyagból elsősorban a kálium, a kalcium, a magnézium, a vas és a foszfor jellemző. A lédús gyümölcsök közül ősszel elérhető az alma, a körte, a szilva, a szőlő, a szeder és az áfonya.

Foto:pixabay.com

A jól ropogtatható zöldségek

A zöldségfélék élettani hatása a gyümölcsökéhez hasonló. Bővelkednek vitaminokban, ásványi anyagokban, antioxidáns vegyületekben, enzimekben, rostban. Alacsony kalóriatartalmukkal a fogyni kívánók étrendjének bázisát képezik. Íz- és illatanyagaik támogatják az egészséges emésztőrendszer munkáját.

cukkini2
Foto:123rf.com

Ősszel is elérhető a kabakosok közül a tök, a cukkini, a sütőtök, a csucsorfélék közül paradicsom és a paprika, a káposztafélék közül a fejes káposzta, a vöröskáposzta, a kelkáposzta, a karfiol és a brokkoli. A kínálat viszont ennél is sokkal bővebb, hisz ilyenkor teremnek a gyökérzöldségek, a hagymafélék és a hüvelyesek is.

Google News Borsonline
A legfrissebb hírekért kövess minket a Bors Google News oldalán is!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.