A pozitív élmények feldolgozása erőt ad

A pozitív élmények feldolgozása erőt ad

feltöltődés
PUBLIKÁLÁS: 2020. november 07. 17:35
F. Lassú Zsuzsa, az ELTE Neveléstudományi Tanszék oktatója és Pálinkóné Várszegi Andrea doktorandusz vizsgálata szerint az úgynevezett savoring nagy jelentőséggel bírhat a daganatos megbetegedések komplex terápiájában is.

F. Lassú Zsuzsa, az ELTE Neveléstudományi Tanszék oktatója és Pálinkóné Várszegi Andrea doktorandusz vizsgálata szerint az úgynevezett savoring nagy jelentőséggel bírhat a daganatos megbetegedések komplex terápiájában is.

Az ELTE kutatóinak eredményeiazt mutatják, hogy asavoring(a pozitív élmények feldolgozása) nemcsak a boldog élet nélkülözhetetlen összetevője, hanem az olyan, stresszel teli időszakokban is fontos erőforrásként szolgálhat mind a páciensek, mind pedig az őketápoló hozzátartozók számára, mint amilyenekaz életet veszélyeztető, daganatos betegségek.

A pozitív tapasztalatok ismételt átgondolása képes csökkenteni a megbetegedéssel kapcsolatos szorongásos és depresszív tüneteket, az érzelmi distresszt, valamint növelni a pozitív érzelmi állapotot és az élettel vagy a párkapcsolattal való elégedettséget is. A savoring intervenciós lehetőségek a hazai onkopszichológiai ellátás területén is új színfoltot jelenthetnek.

Az ELTE TÓK munkatársainak cikke a Mentálhigiéné és Pszichoszomatika legújabb számában jelent meg A pozitív élmények feldolgozásának (savoring) jelentősége a daganatos megbetegedések komplex terápiájában címmel.

Forrás: ELTE TÓK

Google News Borsonline
A legfrissebb hírekért kövess minket a Bors Google News oldalán is!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.