Így készítsünk édes-savanyú mártást házilag

Így készítsünk édes-savanyú mártást házilag

recept
PUBLIKÁLÁS: 2020. szeptember 01. 13:33
Otthon is elkészítheted saját kínai édes-savanyú mártásodat, ízlésed és az alábbi recept szerint:

Otthon is elkészítheted saját kínai édes-savanyú mártásodat, ízlésed és az alábbi recept szerint:

1,5 kg hagymát nagy kockára vágunk és zsírban kicsit megdinszteljük. Hozzáadunk:

  • 6-8 gerez fokhagymát apróra vágva
  • 1,5 l natúr sűrű paradicsomlevet (vagy 2-3 kiló friss paradicsomot)
  • 1 mk fahéj
  • teatojásba:10 szegfűszeg; 3 babérlevél 10 szemes borsot

Elkezdjük főzni, majd sorban hozzáadjuk a következő zöldségeket, lehetőleg vékony csíkokra - jukienne-re vágva:

  • 0.5 kg zeller
  • 0.25 kg fehér répa
  • kb 1 kg sárgarépa
  • 1 csomó zellerszár csíkokra vágva
  • 5 cm nagyságú gyömbér lereszelve

Ezeket egyszer összerottyantjuk, majd hozzáadjuk a kevesebb főzést igénylő többi hozzávalót:

  • 1 kg cukkinit kockára vágva
  • 2 doboz ananászkonzervet lével együtt
  • kb 40 dkg cukor (vagy ennek megfelelő édesítőszer)
  • 10 evőkanál szójaszósz,
  • kb 1 dl 20% ecet - izlés szerint
  • 1-2 tk tört szárított chillipaprika (elhagyható)
  • só bors őrölt ízlés szerint

Az egészet, folyamatosan kis lángon főzzük, ízlelgetjük, s ami hiányzik még pótoljuk. Legvégül kerül bele 1 kg kápia paprika julienne-re vágva. Egy utolsót forraljuk, majd étkezési keményítővel besűrítjük. Forrón steril üvegekbe szedtem, steril tetővel lezártam. Főzőautomatában 100 fokon 40 perc főzéssel befejezzük. Ebből a mennyiségből 19 üveggel készül (370 ml).

Google News Borsonline
A legfrissebb hírekért kövess minket a Bors Google News oldalán is!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.