A zellert erős illatáért használják a mediterrán konyhák különféle receptjeiben. Kétéves növény, őshazája Európa, de ma már az egész világon termesztik, kerti növényként, leveléért, száráért, gyökeréért és magjáért egyaránt.
Botanikailag az ernyősök (Apiaceae) családjába tartozik, az ernyősvirágúak rendjébe, tudományos neve:Apium graveolens. Nem nő nagyon magasra, 50 cm-nél magasabbra nem nő meg, kedveli a nedves talajt. Ehető szára hosszú, sötétzöld színű, levelei pedig aromásak. A második évben, virágai egyenetlenül nőnek. Levele kicsit hasonlít apetrezselyemhez, de annál jóval erőteljesebb.
Többféle változatát termesztik, árusítják: hazánkban inkább agumós változat(A. graveolens rapaceum) az elterjedtebb, míg Nyugat-Európában ahalványító(A. graveolens dulce) ésmetélő zeller(A. graveolens secalinum) a közismert.
Fűszerként használt magvai hasonlítanak a köményre, sötétbarnák, oválisak, hosszanti függőleges erezettel és erős aromával rendelkeznek.
100g zeller mindössze16 kalóriát tartalmaz és sok rostot, ami sok diétában hozzájárul a súlyvesztéshez és a koleszterin-szint csökkentéséhez.
Levele gazdag olyan flavonoidantioxidánsokban, mint a zeaxantin, a lutein és a béta-karotén, amelyek fontos elemei a rák kialakulása elleni küzdelemnek.
Igen jóA-vitaminforrás, ami természetes antioxidáns akárcsak a béta-karotin. Kiváló hatása van abőrre, de ajó látáshozis szükséges. Az A-vitamin fontos szerepet kap a tüdőrák elleni védelemben.
A növény sok vitamint és más hasznos anyagot tartalmaz:folsavat(a javasolt napi mennyiség -9%-át), riboflavint, niacint és sok C-vitamint.
A friss zeller igen jóK-vitamin forrás(a javasolt napi bevitel 25%-a), mely a csontokra van rendkívül jó hatással. Azt is kimutatták, hogy igen hasznos az Alzheimer-kórban szenvedőknek, ugyaniscsökkenti az agysejtek károsodását.
Olyanásványi anyagokban gazdag,mint a kálium, a nátrium, a kalcium, a mangán és a magnézium. A kálium fontos szerepet kap a szervezet sejtjeinek és nedveinek karbantartásában, rendben tartja a vérnyomást és a szívműködést.
A zeller levele és magja sokféleillóolajattartalmaz, ezek kölcsönzik jellegzetes aromáját is.
A zellerből nyert illóolajakidegrendszeri panaszok, ízületi gyulladások és a gutaütéskezelésében használatosak. A magja, a szára és a gyökere kiválóvízhajtó(kiüríti a szervezetben felgyülemlett vízfölösleget) éselősegíti a kismamák tejtermelését, serkentő és erősítőhatású.
100 g növény kb. 16 kalóriát tartalmaz, ezért kiválóan alkalmas fogyókúrákban, de vegyi összetevői is (flavonoidok, folsav, A-vitamin, K-vitamin, ásványi anyagok) kedvezően hatnak az egészségre.
Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.