Elég fél óra is a hatékonysághoz?
Szeretnénk leadni pár kilót? Érdemes csökkenteni a reggeli és a vacsora között eltelt időt – erre hívja fel a figyelmet egy új tanulmány, mely szerint a fogyás hatékonyabb lehet már fél órával is, mert több zsírt égetünk.
Nagyobb sikert érhetünk el a fogyás terén, ha kevesebb idő telik el a reggelink és a vacsoránk között? Egy új tanulmány szerint érdemes mérsékelni ezt az időt, vagyis legalább fél órával korábban elfogyasztani a vacsorát, mint szoktuk. Ezzel ugyanis korlátozzuk a kalóriabevitelt és több zsírt is égetünk.
Az általános nézet az, hogy ha fogyás a célunk, kevesebb kalória bevitelére van szükségünk és több testmozgásra. A tudósok azonban most rájöttek arra, hogy számít a két étkezés között eltelt idő.
Egy kisméretű tanulmányt végeztek, melyben a résztvevők 10 héten át késői ebédet ettek – 1 órával később fogyasztották el, mint szokásosan -, és előbb vacsoráztak.
A Surrey-i egyetem Jonathan Johnston vezetése alatt álló kutatócsoportja azt tesztelte, miként hat az időzítés a kalóriabevitelre és a zsírégetésre. A tanulmányt 13 emberrel folytatták le, átlagos testtömeg-indexük 29 kg/m2 volt.
A 10 héten keresztül 7 embernek kellett követnie olyan étrendet, melyben az étkezések időtartamát limitálták. A 13 résztvevő közül 6 férfi (kontroll csoport) étkezett a megszokott módon, s arra kérték őket, vezessenek naplót a fogyasztásukról. Mindenkinek kétszer kellett jelentkeznie orvosi ellenőrzésre, a tanulmány elején és a végén. Ezek során a súlyt, a glükózszintet, inzulint és a zsírt vizsgálták.
Az aktív résztvevőknél, akiknek csökkenteniük kellett az első és az utolsó étkezés között eltelt időt, jelentősen mérséklődött a kalóriaérték, amelyet elfogyasztottak: az eredeti mutatókhoz képest 720 kalória volt a különbség.
Nem a súlyváltozás volt a lényeg, hanem a testzsír módosulása: 1,9 százalékot csökkent azoknál, akik kevesebb időt hagytak a reggeli és a vacsora között.
A glükózszint különbsége is figyelemreméltó volt, melyet éhgyomorra mértek.
A tanulmány rámutatott, hogy jelentősen csökkent a kalóriabevitel, ha mérsékelték a reggeli és a vacsora között eltelt időt. Mindez azért is lehetséges, mert több idő van megemészteni az ételt.
Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.