Hogyan válasszunk görögdinnyét?

görögdinnye
PUBLIKÁLÁS: 2020. augusztus 02. 15:35
Görögdinnye vásárlásakor ne csak a kongó hangra figyeljünk, árulkodó lehet a dinnye kocsánya és egyéb külső nyomok is, melyek arra figyelmeztetnek, hogy ezt a dinnyét inkább ne vegyük meg!

Görögdinnye vásárlásakor ne csak a kongó hangra figyeljünk, árulkodó lehet a dinnye kocsánya és egyéb külső nyomok is, melyek arra figyelmeztetnek, hogy ezt a dinnyét inkább ne vegyük meg!

A görögdinnye vásárlásakor mindig van az emberben egy kicsi bizonytalanság,vajon érett, jó ízű lesz-e?A megfelelő érettség, íz a többi gyümölcs esetében is alapvető szempont, de ez a kérdés valahogy mégis a görödinnyénél vált különösen fontossá. A dinnyék szakértő ábrázattal való paskolása és/vagy kopogtatása, a több száz kilós dinnyehalom átválogatása a tökéletes példány kiválasztása érdekében sajátos rítusa a nyárnak.

Amegfelelő dinnye kiválasztásaa hagyomány szerint nagy figyelmet, tapasztalatot igényel, már-már művészet, amelynek jutalma a valóban kiváló íz. De ha ne adj isten mégsem sikerült volna jól a választás, és szégyenszemre tököt vettünk dinnye képében, akkor nyilvánvalóan átvertek minket, csaló minden dinnyeárus és az idén amúgy is rosszak a dinnyék.

A görögdinnye érettségének a megállapítása valóban szakértelmet igényel, főként a dinnyetermelőtől. Általában a táblán több helyről vett minták megkóstolása alapján döntik el a betakarítás időpontját, vagyis azt, hogy érett-e már a dinnye vagy még szüksége van egy kis hízlalásra. Mivel a görögdinnyét a gyümölcsök többségéhez hasonlóan biológiai érettségben fogyasztjuk, ezért az érettségi állapotra kóstolás nélkül is következtetni lehet bizonyos jelekből.

Mikor lesz finom, érett a görögdinnye?

Árulkodó lehet adinnye kocsánya, hiszen az érett gyümölcs már készen van, az anyanövényre már egyre kevésbé van szüksége, ezérta kocsány kezd száradni, barnulni(a fán termő gyümölcsök ugyebár lepottyannak). Az erős, friss, zöld kocsányú dinnye valószínűleg még nem érte el a teljes érettséget.

A csíkos héjú fajtáknál érdemes a színre is figyelni, ugyanis a világosabb csíkoknál megjelenő halvány vajszín az érett állapotot jelzi.

Azütögetésre jelentkező kongó hangnem jelenti feltétlenül azt, hogy a dinnye érett, sokszor csupán azt jelzi, hogy a dinnye belseje nincs megszakadva, magas a víztartalma. Ez a „technika” inkább a szezon végén lesz érdekes, amikor már a túlérett, belül löttyedt dinnyék kiszűrése a feladat.

Hogyan kell tárolni a dinnyekupacot?

Az sem mindegy, milyen körülmények között tárolt dinnyét vásárolunk. A görögdinnye frissen szedve a legfinomabb, ezért fontos, hogy betakarítás után mielőbb a vásárlókhoz jusson. Bár látszólag jól bírja a tárolást, helytelen az a gyakorlat, amikor kánikulában a tűző napon (ahol akár 45-50 fokra is felmelegedhet) nagy halomba rakva árulják a dinnyét. Ha túl nagy a kupac, az alul lévő dinnyék bizony megnyomódhatnak, amitől romlásnak indul a termék, különösen a vékonyabb héjú fajták. Mivel a gondatlan tárolás nem kedvez az ízek megőrzésének, az ilyen helyeket tanácsos elkerülni.

Melyik dinnyét ne vásároljuk meg?

Nagyon figyeljünk oda a higiéniai körülményekre, ha felezett dinnyét vásárolnánk!Csak olyan helyen vegyünk fél dinnyét,ahol az eladó tud kezet mosni, tisztán tartja a kést és az asztalt, valamint gondosan lefóliázza a dinnyefeleket.

dinnye_bakteriumos_betegsege

foro: edenkert.hu

Baktériumos betegség okozta kezdeti romlás jelei láthatók a gyümölcs héján. Az ilyen dinnyét már ne vegyük meg!

dinnye_repedes

foto: edenkert.hu

Megrepedt és belül már romlásnak indult görögdinnye. Ha a bibepontnál nedvesség nyomai láthatók, az belső romlásra utal.
Google News Borsonline
A legfrissebb hírekért kövess minket a Bors Google News oldalán is!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.