Számos gyógynövény is segíthet
A fahéj és egyéb, ízletes fűszerek hozzájárulhatnak a vércukorszint kordában tartásához. Egy új tanulmány szerint prediabétesz és 2-es típusú cukorbetegség esetén is javíthatják a páciens állapotát.
Érdemes fűszereket beszerezni és fogyasztani, amennyiben cukorbetegség vagy prediabétesz áll fenn esetünkben.
A vércukor vagy glükóz a szervezet fő energiaforrása. Az elfogyasztott ételből származik, leginkább a szénhidrátban gazdag élelmiszerekből, mint amilyen a kenyér, burgonya és a gyümölcs. Ám a cukor vagy glükóz magas szintje a vérben diabétesz kialakulásához vezet. Az inzulin, amely a hasnyálmirigy által termelt hormon, segít szabályozni a vércukorszintet a testben. Amennyiben az inzulin hiánya áll fenn, vagy a szervezet nem képes megfelelően felhasználni azt, megemelheti a vércukorszintet és cukorbetegséget okozhat.
Számos tanulmány mutatta ki, hogy a fahéj, ez a gyakran használt fűszer csökkenteni tudja a vércukrot és segít kezelni a diabéteszt.
A Journal of the Endocrine Society szaklapban megjelent tanulmány most rámutatott, hogy a fahéj például segít a vércukorszint javításában a prediabéteszben szenvedő embereknél, s lassítja a 2-es típusú cukorbetegség kialakulását.
Egy randomizált klinikai vizsgálat részeként 51 prediabetikus betegnek adtak 500 mg fahéjkapszulát vagy placebót, naponta háromszor, 12 héten át. A fahéj kiegészítők segítettek csökkenteni a rendellenes éhgymori glükózszintet, s javították a szervezet reakcióját a szénhidrátok fogyasztására – ami a prediabéteszes állapot jellemzője – írta a tanulmány szerzője. Számos más gyógynövények és fűszerek esetében mutatkozik azonban meg ugyanez a tulajdonság, vagyis segítenek a vércukorszint kontrollálásában.
1.Görögszéna: egy 2009-es tanulmány, melyet a Journal for Vitamin and Nutrition Research közölt, leírta a görögszéna-magvak vércukorszintre és a lipid profilokra gyakorolt pozitív hatását a 2-es típusú diabéteszben szenvedő páciensek körében. A fűszer kiváló rostforrás és segíthet lelassítani a szénhidrátok és cukrok felszívódását.
2.Kurkuma: több tanulmány mutatott rá a kurkumin, avagy a kurkuma fűszer kulcsfontosságú alkotóelemének szerepére a cukorbetegség és a kapcsolódó rendellenességek megelőzésében és kezelésében. A kurkuma gyulladásgátló, antioxidáns, anti-ateroszklerotikus, szívvédő és súlycsökkentő tulajdonságokkal is rendelkezik, vagyis bőven van előnye a fogyasztásának.
3.Fokhagyma: ez a gyakori konyhai összetevő azzal járulhat hozzá a vércukorszint mérsékeléséhez, hogy javítja az inzulinérzékenységet és a szekréciót. Egy 2011-es tanulmány, melyet a Pakistan Journal of Pharmaceutical Sciences közölt, rávilágított: a fokhagyma fogyasztása a szokásos antidiabetikus szerek mellett javította a vércukorszint szabályozását a 2. típusú cukorbetegségben szenvedők körében. A fokhagyma kénvegyületei védenek az oxidatív károsodások ellen, sőt, csökkentik a koleszterinszintet is.
4.Aloe vera: a kutatások szerint az aloe vera lé vagy a belőle készült étrend-kiegészítő segítheti az éhgyomri vércukorszint mérsékelését cukorbetegség esetén. Ezen felül az aloe vera gél alkalmazása hozzájárulhat a testzsír és a súly csökkentéséhez. Ha az aloe verát helyileg alkalmazzuk, segíthet a bőrfekélyek és sebek duzzanatának és gyulladásának csökkentésében.
Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.