Áfonya, málna: 4 könnyű desszert a meleg napokra!

desszert
PUBLIKÁLÁS: 2020. augusztus 15. 13:33
Amikor a hőmérő higanyszála már túlvan a 30 fokon, egyre jobban vágyunk a frissítő, nyárias desszertekre. Pite, puding, torta is jöhet, vagy saját készítésű nyalóka, tetszőleges összetevőkkel. Lássuk, hogyan állítsuk elő őket!

Amikor a hőmérő higanyszála már túlvan a 30 fokon, egyre jobban vágyunk a frissítő, nyárias desszertekre. Pite, puding, torta is jöhet, vagy saját készítésű nyalóka, tetszőleges összetevőkkel. Lássuk, hogyan állítsuk elő őket!

Íme néhány nyárias recept, amelyek közül nem egyet bármikor gyorsan elkészíthetünk – akár a vendégek érkezése előtti órában is.

A kellemes időben nem szívesen terheljük szervezetüket nehéz ételekkel, s igaz ez az édes finomságokra is. Mostanában már lenge ruhában járhatunk az utcán és csak a hűvösben érezzük jól magunkat, ezért biztos, hogy csak a nyárias desszerteket fogjuk kívánni egy jó kávé mellé.

1.Áfonyapite

A legjobb már kihűlve fogyasztani, ezért érdemes a felszolgálás előtt időben elkészíteni ezt a finom nyárias desszertet.

Dobjunk egy nagyobb tálba 5 csésze áfonyát, ¾ csésze kristálycukrot, ¼ csésze kukoricakeményítőt, 1 evőkanál citromlét és ¼ teáskanál sót. Öntsük egy pite-tepsibe, melyet kibélelünk bolti vagy saját készítésű tésztaalappal, melyben 3 evőkanálnyi vaj van. Majd tegyük rá a felső réteget, ha szeretnénk, áfonya díszítés formájában és süssük magas hőfokon a pitét 1 óra hosszáig, amíg bugyogni nem kezd.

áfonyapite

2.Gyümölcsös nyalóka

Hozzávalók: 1 és fél csésze zsírszegény görög joghurt, 170 gramm áfonya, 170 gramm szeder, 3 evőkanál méz, 2 evőkanál cukor, 1 teáskanál vanília.

Keverjük össze a joghurtot a szederrel, áfonyával, mézzel, cukorral és vaníliával, amíg sűrű masszát nem kapunk. Majd alakítsuk ki a formákat és szúrjunk bele fagyipálcikát. Ezután egy alkalmas tálcán fagyasszuk be 6-8 órára. Már kész is a kiváló nyárias desszert!

3.Málnás-barackos ropogós

Hozzávalók: 1 citrom, 1 és 1/3 csésze mindenre jó liszt, 1 teáskanál sütőpor, 3 evőkanál barna cukor, ½ csésze kristálycukor illetve 3 evőkanálnyi kristálycukor, 10 evőkanál sótlan vaj, 6 darab érett barack, 1 csomag málna, ¼ csésze kukoricakeményítő, só, tejszín vagy jégkrém.

Reszeljünk le a citromból 1 evőkanálnyi héjat és facsarjunk belőle 3 evőkanálnyi levet. Egy nagy tálban kombináljuk össze a lisztet, sütőport, barnacukrot, a 3 evőkanál kristálycukrot és a citromhéjat. Keverjük bele a vajat, amíg csomók nem formálódnak. Tegyük a hűtőbe 15 percre.

Melegítsük elő a sütőt, majd vágjuk darabokra a barackokat. Rakjuk egy másik tálba az áfonyával, kukoricakeményítővel, sóval, citromlével és ½ csésze kristálycukorral együtt. Hagyjuk állni 15 percet.

Kerámia edényben süssük a nyárias desszertet, s mielőtt berakjuk a sütőbe, terítsük szét a gyümölcsöt és szórjuk meg a morzsákkal. 40-50 perc időre van szüksége, hogy kisüljön, vagy amíg a töltelék bugyogni nem kezd. Hagyjuk kihűlni, fél óráig. Tejszínnel vagy jégkrémmel kínáljuk.

4.Torta fagyasztott gyümölcsökkel

Hozzávalók: 8 graham keksz, 2 evőkanál egész mandula (sótlan), 1 evőkanál cukor, 1 evőkanál repceolaj, 1 evőkanál méz, 2 teáskanál víz, 1 és fél csésze light vanília jégkrém, 1 és fél csésze mangó vagy maracuja sorbet, 3 érett nektarin, 2 érett szilva, 1 csészényi málna.

Melegítsük elő a sütőt. Készítsük el először a nyárias desszert tésztáját: a robotgép pengéivel törjük össze a kekszeket, hogy morzsaszerű állagot kapjunk. Adjuk hozzá a mandulát és a cukrot, s addig járassuk a gépet, amíg a mandula is apróra lesz vágva. Egy csészében keverjük össze a repceolajat, a mézet, a vizet, majd töltsük a morzsás keverékre. Dolgozzunk a robotgéppel, amíg kellően összeáll a nedves mix. A kérget ezután helyezzük bele egy tepsibe, béleljük ki vele jól.

Süssük 8-10 percet, amíg a szélei enyhén barnák nem lesznek. Hagyjuk hűlni a tepsiben vagy a rácson.

Vegyük ki a sorbet-t és a jégkrémet a fagyasztóból, álljanak 10 percig szobahőmérsékleten, mielőtt használjuk. Kanalazzuk őket a tortára, a kanállal nyomjuk meg minden alkalommal a tölteléket, hogy jobban elférjen. Fedjük le és fagyasszuk, amíg meg nem szilárdul, legalább 4 órán át vagy éjszaka. Ha kész, óvatosan vegyük ki a tepsiből a tortát, tegyük tányérra és helyezzük el rajta a nektarin szeleteket kör formában, a torta szélétől 2 cm-re, ezután a szilva darabokat is illesszük a süteményre. A málnák a középpontba mennek. S ez a remek nyárias desszert innentől kezdve azonnal kínálható.

Google News Borsonline
A legfrissebb hírekért kövess minket a Bors Google News oldalán is!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.