Levendula az eperlekvárban? Igen!

természetesen
PUBLIKÁLÁS: 2020. június 28. 15:11
Vége felé közeledik az eperszezon, még érdemes belőle lekvárt készíteni.Lévai Ildikó diabéteszes lekvárkészítő cukormentesen készíti a lekvárokat, és nagyon rövid ideig főzi a gyümölcsöt, hogy a beltartalmi értékek ne főjenek ki belőle.

Vége felé közeledik az eperszezon, még érdemes belőle lekvárt készíteni.Lévai Ildikó diabéteszes lekvárkészítő cukormentesen készíti a lekvárokat, és nagyon rövid ideig főzi a gyümölcsöt, hogy a beltartalmi értékek ne főjenek ki belőle.

A finom eperlekvár titka, hogy érett, de nem túlérett, alaposan megtisztított, lecsumázott gyümölcsből készül

Hozzátette: az eperlekvár sokféleképpen készíthető, levendulával, bodzavirággal, tokaji aszúval is ízesíthető, s javaslata szerint legfeljebb tízszázaléknyi nyírfacukorral érdemes édesíti, majd vissza kell sűríteni, vagyis elfőzni, elhevíteni a levét.

levendula virag

A diabéteszes szakember zselésítőt nem, helyette reformsűrítő anyagot használ. Tartósítószert – kálium-szorbátot – minimális mennyiségben tesz a lekvárokba.

A rövid ideig főzött, folyékony, gyümölcsdarabokat tartalmazó „lekvár” a dzsem. A magyar gasztronómiai hagyományok pedig a hosszú ideig főzött, sűrű lekvárt ismerik, magyarázta Törökné Dancsó Katalin délvidéki biogazdálkodó, aki arra is felhívta a figyelmet, hogy a nagyüzemileg készült lekvároknak nem csak a gyümölcstartalma lényegesen alacsonyabb, mint az otthon készítettekének, de gyakran almavelővel dúsítják őket.

Google News Borsonline
A legfrissebb hírekért kövess minket a Bors Google News oldalán is!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.