Az egészséges zsírok kimondottan előnyösek szervezetünkre nézve. Ne együk a zsíros ételeket, mert csak bajt okozhatnak? – inkább ismerjük meg jobban ezt a fontos tápanyagot. Lássuk, mi mindent fogyaszthatunk nyugodt szívvel!
Testünknek szüksége van fontos tápanyagokra, ezek nélkül nehezen működne megfelelően. S bár gyakran hallhattuk, hogy a zsírokat kerülni kell, érdemes tudni: nem mindegyiket.
1.Halak: a természetesen zsíros halak, így a szardínia, makréla, lazac, hering és pisztráng az értékes Omega-3 zsírsav kiváló forrásai. Ezek az egészséges zsírok sokat tesznek a szív megfelelő működéséért, az agy frissességéért, különösen idősebb korban. Heti két adag hal elfogyasztása kimondottan előnyös, grillezve, főzve vagy posírozva.
2.Avokádó: szendvicsben, guacamole-ban vagy önmagában is ehetjük, az ízletes gyümölcs hasznos a szívnek és segít az osteoarthritis tünetein az egészséges zsíroknak köszönhetően. Ha mással együtt esszük, az még felszívni is segít a tápanyagait.
3.Magvak: a tökmag, a napraforgó- vagy a szezámmag olyan egészséges zsírokat tartalmaznak, amelyek csökkentik a koleszterin-szintet. Általánosságban a növényi zsírok egészségesebbek, mint az állatokból származók.
4.Diófélék: a mogyorótól a pekándióig, minden dióféle előnyös a szívre. A dió különösen jótékony, szívbarát zsírokkal van tele – de ne vigyük túlzásba. Az egészséges zsírok nem jelentik azt, hogy bármennyit ehetünk belőle. Egy adagnak 14 dió, 23 mandula, 28 mogyoró, 18 kesudió és 19 pekándió számít – mindegyiket félbevágva számoljuk.
5.Olívaolaj: főzéshez vagy a saláta öntetének elkészítéséhez érdemes kipróbálni az olíva olajat. Jó zsírokban gazdag – ugyanakkor mindig érdemes megnézni, mennyit fogyasztunk belőle. Jobb, ha kevesebb olajat használunk fel, mint amennyit a recept ír, vagy főző spray-t alkalmazunk. Sütéskor almaszósszal is helyettesíthetjük az olaj felét – még kalóriát is megtakarítunk.
6.Tojás: jó és olcsó fehérjeforrás. Egy nagyobb méretű, főtt tojásban 5,3 gramm zsír van, legtöbbje az egészséges zsírok közül való. Egyes tojásokat extra Omega-3 zsírsavval is kiegészítenek, amennyiben így van, feltüntetik a csomagoláson.
7.Őrölt lenmag: egy egészséges étrendhez érdemes adagolni magvakat, az előnyös zsírok ugyanis nemcsak a bőrt teszik szebbé, fiatalosabbá – rosttal látnak el és segítenek enyhíteni a gyulladást. Érdemes ételünkre egy teáskanálnyi őrölt lenmagot szórni, salátába és zabpehelybe ideális – de sütéshez is használhatjuk.
8.Bab: lehet bármely típusú, a bab étrendünkhöz való hozzáadása mentális és fizikai szempontból is segítség számunkra. A babban találunk Omega-3 zsírsavat, amely feldobja a hangulatunkat.
9.Omega-3 zsírsavval dúsított ételek: számos élelmiszert dúsítanak ma már Omega-3 zsírsavval annak érdekében, hogy egészségesebbek legyenek. A boltokban találkozhatunk ilyen tejjel, tojással, kenyérrel, reggeli szelettel. Nézzünk utána a címkéken, mit tartalmaznak. Ezeken az élelmiszereken keresztül egyébként jobban járunk velük, mint ha étrend-kiegészítő formában szedjük őket.
Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.