Receptek Húsvétra cukorbetegeknek és fogyni vágyóknak

receptek
PUBLIKÁLÁS: 2020. április 06. 13:33
Közeleg a húsvét, vége a böjti időszaknak, ilyenkor mindig örömmel próbálunk ki új recepteket.Ez akkor is így van, ha cukorbeteg van a családban, és jobban oda kell figyelni az ünnepi ételek szénhidráttartalmára, bár ebben az esetben nagyon körültekintően kell megtervezni az ünnepi menüt.

Közeleg a húsvét, vége a böjti időszaknak, ilyenkor mindig örömmel próbálunk ki új recepteket.Ez akkor is így van, ha cukorbeteg van a családban, és jobban oda kell figyelni az ünnepi ételek szénhidráttartalmára, bár ebben az esetben nagyon körültekintően kell megtervezni az ünnepi menüt.

AReceptsarokjóvoltából most olyan ételeket mutatunk, melyeket cukorbetegek is bátran fogyaszthatnak.

A Tudomány Kiadó Receptsarok kiadványaiban olyan– cukorbetegeknek ajánlott– receptek szerepelnek, melyeket az olvasók küldtek be egy receptpályázatra, és dietetikusok válogattak.Minden recept mellett megtalálható a tápanyagtartalom pontos leírása is.

Ez alkalommalízletes csirkés fogásokat ismerhetnek meg, melyeket kreatív, szokatlan köretekkel társítottak.Természetesen egy cukorbetegek által is fogyasztható, de nagyon ízletesalmás-diós desszertetis betettünk az összeállításba, hogy legyen mivel zárni az ünnepi ebédet.

Kakukkfüves sült csirkecomb édesburgonya-pürével – Béres Andrea receptje (Receptsarok 5.)

1 adag tápanyagtartalma: Energia: 350 kcal Fehérje: 34 g Zsír: 12 g Szénhidrát: 26 g

Hozzávalók 4 adaghoz: 4 db csirkecomb 500 g édesburgonya 100 ml főzőtejszín só, bors, rózsabors szerecsendió 2-3 db kakukkfűág

A csirkecombot sóval, borssal és rózsaborssal bedörzsöljük. Sütőzacskóba tesszük a friss kakukkfűágakkal, lezárjuk, és ropogósra sütjük. Az édesburgonyát megtisztítjuk, kockára vágva megfőzzük, majd leszűrjük, és szerecsendióval, kevés sóval krémesre turmixoljuk, végül óvatosan belekeverjük a tejszínt. Friss salátát tehetünk mellé.

Csirkemell párolt körtével – Bíró Sára receptje (Receptsarok 5.)

1 adag tápanyagtartalma: Energia: 360 kcal Fehérje: 25 g Zsír: 19 g Szénhidrát: 12 g

Hozzávalók 4 adaghoz: 200 g csirkemellfilé tartósítószer-mentes fűszersó (zsálya, paprika, rozmaring, só, bors) 1 tk. dijoni mustár 2 ek. olívaolaj diónyi vaj 1 gerezd fokhagyma 200 g körte 100 ml vörösbor 2 db szegfűszeg 1 csipetnyi fahéj 5-6 csepp édesítőszer

A körtét egészben megpucoljuk és magházkiszúróval a csumáját kivesszük. A bort a szegfűszeggel és a fahéjjal felforraljuk, majd betesszük a megpucolt körtét és az édesítőszert. Pároljuk 4-5 percig, fontos, hogy roppanós maradjon, ne főjön szét. A csirkemellet felszeleteljük, fűszerezzük a fűszersóval. A dijoni mustárt elkeverjük az olívaolajjal, és ebbe beleforgatjuk a húst, egy éjszakán keresztül pácoljuk. Egy serpenyőbe tesszük az olajat, hozzáadjuk a vajat, és ha forró, beletesszük a csirkemellfilét. Mindkét oldalát megpirítjuk, majd 2 evőkanálnyi vizet öntünk rá, beleteszünk egy gerezd fokhagymát, és 5-6 percig pároljuk.

Almakenyér – Müllerné Árpád Edit receptje (Receptsarok 6.)

1 szelet tápanyagtartalma: Energia: 90 kcal Fehérje: 3 g Zsír: 2 g Szénhidrát: 14 g

Hozzávalók 20 szelethez: 500 g alma 300 g liszt 2 db tojás 1 cs. sütőpor50 g dió 2 tk. őrölt fahéj 100 ml tej (2,8%-os)

Az almát megmossuk, káposztareszelőn lereszeljük. Hozzákeverjük a sütőporral elkevert lisztet, a tojást, a durvára vágott diót és annyi tejet, hogy önthető állagú legyen a tészta. Két őzgerincformát margarinnal kikenünk, liszttel megszórjuk, majd beleöntjük a tésztát, 160 fokra előmelegített sütőben kb. 30-40 percig sütjük.

Google News Borsonline
A legfrissebb hírekért kövess minket a Bors Google News oldalán is!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.