Közeleg a húsvét, vége a böjti időszaknak, ilyenkor mindig örömmel próbálunk ki új recepteket.Ez akkor is így van, ha cukorbeteg van a családban, és jobban oda kell figyelni az ünnepi ételek szénhidráttartalmára, bár ebben az esetben nagyon körültekintően kell megtervezni az ünnepi menüt.
A Tudomány Kiadó Receptsarok kiadványaiban olyan– cukorbetegeknek ajánlott– receptek szerepelnek, melyeket az olvasók küldtek be egy receptpályázatra, és dietetikusok válogattak.Minden recept mellett megtalálható a tápanyagtartalom pontos leírása is.
Ez alkalommalízletes csirkés fogásokat ismerhetnek meg, melyeket kreatív, szokatlan köretekkel társítottak.Természetesen egy cukorbetegek által is fogyasztható, de nagyon ízletesalmás-diós desszertetis betettünk az összeállításba, hogy legyen mivel zárni az ünnepi ebédet.
1 adag tápanyagtartalma: Energia: 350 kcal Fehérje: 34 g Zsír: 12 g Szénhidrát: 26 g
Hozzávalók 4 adaghoz: 4 db csirkecomb 500 g édesburgonya 100 ml főzőtejszín só, bors, rózsabors szerecsendió 2-3 db kakukkfűág
A csirkecombot sóval, borssal és rózsaborssal bedörzsöljük. Sütőzacskóba tesszük a friss kakukkfűágakkal, lezárjuk, és ropogósra sütjük. Az édesburgonyát megtisztítjuk, kockára vágva megfőzzük, majd leszűrjük, és szerecsendióval, kevés sóval krémesre turmixoljuk, végül óvatosan belekeverjük a tejszínt. Friss salátát tehetünk mellé.
1 adag tápanyagtartalma: Energia: 360 kcal Fehérje: 25 g Zsír: 19 g Szénhidrát: 12 g
Hozzávalók 4 adaghoz: 200 g csirkemellfilé tartósítószer-mentes fűszersó (zsálya, paprika, rozmaring, só, bors) 1 tk. dijoni mustár 2 ek. olívaolaj diónyi vaj 1 gerezd fokhagyma 200 g körte 100 ml vörösbor 2 db szegfűszeg 1 csipetnyi fahéj 5-6 csepp édesítőszer
A körtét egészben megpucoljuk és magházkiszúróval a csumáját kivesszük. A bort a szegfűszeggel és a fahéjjal felforraljuk, majd betesszük a megpucolt körtét és az édesítőszert. Pároljuk 4-5 percig, fontos, hogy roppanós maradjon, ne főjön szét. A csirkemellet felszeleteljük, fűszerezzük a fűszersóval. A dijoni mustárt elkeverjük az olívaolajjal, és ebbe beleforgatjuk a húst, egy éjszakán keresztül pácoljuk. Egy serpenyőbe tesszük az olajat, hozzáadjuk a vajat, és ha forró, beletesszük a csirkemellfilét. Mindkét oldalát megpirítjuk, majd 2 evőkanálnyi vizet öntünk rá, beleteszünk egy gerezd fokhagymát, és 5-6 percig pároljuk.
1 szelet tápanyagtartalma: Energia: 90 kcal Fehérje: 3 g Zsír: 2 g Szénhidrát: 14 g
Hozzávalók 20 szelethez: 500 g alma 300 g liszt 2 db tojás 1 cs. sütőpor50 g dió 2 tk. őrölt fahéj 100 ml tej (2,8%-os)
Az almát megmossuk, káposztareszelőn lereszeljük. Hozzákeverjük a sütőporral elkevert lisztet, a tojást, a durvára vágott diót és annyi tejet, hogy önthető állagú legyen a tészta. Két őzgerincformát margarinnal kikenünk, liszttel megszórjuk, majd beleöntjük a tésztát, 160 fokra előmelegített sütőben kb. 30-40 percig sütjük.
Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.