Még egyszer a teljes kiőrlésről

teljes kiőrlés
PUBLIKÁLÁS: 2020. április 01. 13:40
Az jár a fejemben, hogy ha erőteljesen tiltják a fehér liszt és a cukor fogyasztását, akkor miért működnek évezredek óta cukrászdák?

Az jár a fejemben, hogy ha erőteljesen tiltják a fehér liszt és a cukor fogyasztását, akkor miért működnek évezredek óta cukrászdák?

Miért készítenek tonna számra fehér lisztet? Miért sütnek fehér lisztből kenyereket, pékárukat és süteményeket? S miért eszik szerte a világon az ezekből készített finomságokat?

De most maradjunk csak a teljes kiőrlésűnél. Szinte minden egészséges étkezési tanácsadásban javasolják, hogy teljes kiőrlésű termékeket fogyasszunk. Még a legtöbb dietetikus is ezt ajánlja. Azonban élelmiszerbiztonsági szakértők felhívják a figyelmet, hogy a teljes kiőrlésű lisztből készült kenyérfélék, tészták korántsem egészségesebbek, sőt veszélyeket hordoznak.

teljeskiőrlésű

Régen a kenyérsütés előtt beáztatták a búzát, a korpát pedig megetették az állatokkal.

Ma a teljes kiőrlési eljárás során a gabonaszemek minden részét, vagyis a héját, a csíráját és mag belsejét is összeőrlik. Ezzel viszont a héj alatt található bizonyos gombafélék által keletkezett, úgynevezett mikotoxinok (mérgek) is bekerülnek a kész lisztbe, és főzés, sütés során ott is maradnak, nem pusztulnak el.

Ráadásul a korpa anti-tápanyagokat is tartalmaz, amelyek megkötik az ásványi anyagot és gátolják egyes vitaminok, így pl. a magnézium, a B12, a cink és a kalcium felszívódását, s mindezzel hiánybetegségek alakulhatnak ki a szervezetünkben.

Jobban járunk tehát, ha nem teljes kiőrlésű kenyeret, zsemlét, tésztát eszünk?

Semmi bajunk nem lesz a fehér lisztből készült termékektől vagy a fehér rizsből készített étkektől? Ezekre a kérdésekre csak élelmiszerbiztonsági szakemberek és orvosok adhatnak hiteles választ.

De ha valaki nem akar liszttel főzni, akár el is hagyhatja. A habarásokat, a rántásokat helyettesíthetjük pl. krumplival, rizzsel, kölessel. Úgy is dúsíthatjuk a főztünket, hogy az alapanyagból, mondjuk, ha karfiolból készítünk levest és be akarjuk habarni, akkor a karfiolból többet, a hozzá adott vízből kevesebbet teszünk, majd a saját anyagából, vagyis a karfiolból sűrítünk úgy, hogy kiveszünk a megfőtt karfiolból két-három evőkanállal, összetörjük, pürésítjük tetszés szerint tejföllel, tejjel, tejszínnel, majd visszakeverjük az ételbe és készre forraljuk. Ezt a fajta sűrítést, habarást alkalmazhatjuk más ételeknél is.

Szerző: Szigethy Emma

Kedves olvasó! Amennyiben életmód tanácsra van szüksége, vagy pár megnyugtató mondatra kommentben megkeresheti szerzőnket, aki életmód tanácsadóként is elismert szakember és aki szeretettel várja a kérdéseket!

Google News Borsonline
A legfrissebb hírekért kövess minket a Bors Google News oldalán is!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.