Koronavírus tévhitek: a fokhagyma vízzel megelőzi a fertőzést?

koronavírus
PUBLIKÁLÁS: 2020. április 02. 13:33
Semmi okunk nincs ezt hinni

Semmi okunk nincs ezt hinni

A koronavírus fertőzés terjedése óta számos tévhit is kering arról, milyen megelőzés vagy módszer hatékony ellene. Az egyik a fokhagyma bevetése – de mi az igazság?

A koronavírus vagy COVID-19 az emberek számára még kevésbé ismert betegség, s mint ilyen, ijesztő. Ez a félelem pedig azt eredményezi, hogy sokan saját megoldásokat keresnek ellene, vagy megelőzés céljából.

Olyan módszereket alkalmazni azonban, amelyek hatékonyságának nincs semmi alapja, felesleges – nem védenek a koronavírus ellen. Fontos, hogy legalább némi tudományos bizonyíték alátámassza azokat.

A tévhitek között van a fokhagyma fogyasztása is – méghozzá vízzel. A fokhagyma egyébként valóban jó egészségvédő, előnyös tulajdonságait a tudomány is aláhúzza: bizonyos területeken támogatja is használatát, így a szívbetegség, a diabétesz, a magas vérnyomás esetén.

Hogy alkalmas-e a fokhagyma vízzel a koronavírus fertőzés megelőzésére?

Egyesek a közösségi médiában terjesztik, hogy igen – s ez csak azért nem meglepő, mert a fokhagyma az évek során komoly hírnevet szerzett magának baktériumellenes tulajdonságai miatt.

Egy tanulmány azonban, példának okáért, azt mutatta, hogy a fokhagyma némi gátló hatást gyakorol a koronavírusra, de nem a COVID-19-re, ami teljesen új.

Hasznos lehet, amennyiben kiscsirkékről van szó – ezeket használták a tanulmányban -, de nincs bizonyíték arra, hogy a fokhagyma bármilyen hatást gyakorolna a való életben felbukkant COVID-19 fertőzésre.

Fogyasszuk a fokhagymát – de ne támaszkodjunk rá a koronavírus esetén.

Google News Borsonline
A legfrissebb hírekért kövess minket a Bors Google News oldalán is!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.