Kell nekünk a gluténmentes?

gluténmentes
PUBLIKÁLÁS: 2020. március 13. 14:35
Ha gyakori szupermarket-vásárlók vagyunk, nekünk is feltűnhet, hogy a gluténmentes termékek száma az utóbbi időben megnövekedett. Lehet, hogy magunk is csatlakoztunk az ilyen ételeket fogyasztókhoz. De vajon jól tettük?

Ha gyakori szupermarket-vásárlók vagyunk, nekünk is feltűnhet, hogy a gluténmentes termékek száma az utóbbi időben megnövekedett. Lehet, hogy magunk is csatlakoztunk az ilyen ételeket fogyasztókhoz. De vajon jól tettük?

Egyre népszerűbbek a gluténmentes termékek. Ha értékesítésük ilyen iramban halad, jövőre a Mintel piackutató cég szerint csak Amerikában eléri a 15 milliárd dollárt - ez tavaly még 10 milliárd körül mozgott.

Talán mi magunk is a gluténmentes élelmiszereket részesítjük előnyben – egy közelmúltban végzett felmérés szerint a felnőttek 30 százaléka szeretné kerülni a glutént. Sokan hajlandók száműzni azt az étrendjükből, noha ez a fehérje számos ételben megtalálható, a búzában, rozsban, árpában és sok feldolgozott élelmiszerben is.

De vajon megéri az áldozatot? Vannak-e valós egészségügyi előnyei annak, hogy nem fogyasztunk glutént, vagy csak egy újabb diéta őrületről van szó?

A glutént érintő kutatások egyértelműek: azoknak az emberek kell mellőzniük, akik lisztérzékenységgel, örökletes autoimmun betegséggel küzdenek. Így ellenőrzés alatt tudják tartani állapotukat. A ritka búza allergiában szenvedőknek szintén célszerű kihagyni a glutént. A gluténérzékenységgel élőknek – ez az állapot csak Amerikában a lakosság 6 százalékát érinti, vagyis 18 millió embert! -, értelemszerűen kerülniük kell ezt a fehérjét.

A lakosság nagyobb részének azonban nem kell róla lemondania. Mégis, vannak emberek, akik ennek ellenére is gluténmentesen táplálkoznak. Egy közelmúltban megjelent tanulmány, melyet a Digestion szaklap közölt, rámutatott: azon személyek 86 százaléka, akik úgy gondolták, gluténérzékenyek, mégis tolerálják a glutént. Semmilyen negatív hatást nem tapasztaltak náluk.

Tehát miért iktatják ki a glutént olyan sokan az étrendjükből? Egyes szakemberek szerint a „gluténmentes evangelisták” és a hírességek, akik azt nem fogyasztják, meggyőzték a lakosság jó részét arról, hogy a glutént kerülni kell. „Sokan szeretnék azt hinni, hogy gluténérzékenyek, mert ezt jó módszernek tartják a szénhidrátok kerülésére, melyekről – mindről – azt gondolják, hogy hizlalnak” – magyarázta Vandana Sheth, az Academy of Nutrition and Dietetics szóvivője.

A probléma az, hogy a glutén kerülése visszaüthet – étrendünket hiányossá teheti, olyan tápanyagokból nem lesz elegendő benne, amelyre nagy szükségünk van. Számos gluténmentes élelmiszer éppenséggel kalóriatartalmában magasabb, több hozzáadott cukorral és telített zsírral készül, mint a glutént tartalmazó társai.

„Az, hogy gluténmentes egy termék, nem jelenti automatikusan, hogy egészséges is. A gluténmentes élelmiszerek sokszor finomított, nem dúsított, glutént nem tartalmazó gabonából készülnek, melyekben jellemzően alacsony a rost-, a vas-, a folsav-, a niacin-, tiamin-, riboflavin- és a kalcium tartalom, de a B12 vitamin, a foszfor és a cink is kisebb mennyiségben található meg bennük, mint a normál termékekben” – tette hozzá Vandana Sheth.

A gluténérzékenység cseppet sem olyan gyakori, mint azt az emberek gondolják. Nem szükséges ilyen jellegű étrendet folytatni, ha nem szorulunk rá: nem egészségesebb és nem ajánlottabb a fogyókúrázók számára sem, sőt, még súlygyarapodáshoz is vezethet.

Ha azt gyanítjuk, hogy lisztérzékenyek vagy gluténérzékenyek vagyunk, kérdezzük meg orvosunkat, mielőtt a glutént kiiktatjuk étrendünkből.

Google News Borsonline
A legfrissebb hírekért kövess minket a Bors Google News oldalán is!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.