Fokhagymaillat az erdők mélyén

Fokhagymaillat az erdők mélyén

medvehagyma
PUBLIKÁLÁS: 2020. március 11. 15:35
A gyenge télnek köszönhetően az erdő aljnövényzetéből a megszokottnál korábban előbukkantak a medvehagyma levelei, ami visszavonhatatlanul azt jelenti, hogy megérkezett hozzánk a tavasz.

A gyenge télnek köszönhetően az erdő aljnövényzetéből a megszokottnál korábban előbukkantak a medvehagyma levelei, ami visszavonhatatlanul azt jelenti, hogy megérkezett hozzánk a tavasz.

Ennek a fokhagymaillatú vitaminbombának a gyógyító hatása már régóta köztudott, leveleit nyersen, illetve ételek összetevőjeként is fogyasztják.

Habár a dél-dunántúli régióban sűrűn megtalálható a növény, nem árt tudni néhány hasznos információt a gyűjtéséről.

A hazánkban őshonos évelő növénnyel leggyakrabban a Zselic, a Mecsek és a Bakony területén találkozhatunk. A medvehagyma főként a nyirkos és árnyas aljnövényzetben érzi jól magát, ezért főleg a bükkös, gyertyános és tölgyes erdőkben csaphatunk le rá. Nevét egy népmonda alapján kapta, ami szerint a téli álmukból felébredő medvék előszeretettel fogyasztják nagy mennyiségben, hogy erőre kapjanak az étlen töltött hónapok után.

A medvehagymának nem csak az illata hasonlít a fokhagymáéhoz, hanem a benne lévő fő hatóanyag is megegyezik, ami kedvező hatással van az immun- és keringési rendszerre, mindemellett kutatások igazolják, hogy az érelmeszesedés és a vércukorszint csökkentésében fontos szerepet játszik. A gasztronómiában páratlan sikernek örvendő növény levelét fűszerként, köretként, szószként vagy tisztítókúrák egyik kulcselemeként is felhasználhatjuk. Kevesen tudják, hogy a leveleket apróra vágva, száraz fehérborhoz hozzáadva, keringésjavító hatást is elérhető.

Fontos tudni, hogy a medvehagyma levelei könnyen összetéveszthetőek a mérgező őszi kikerics és a szintén mérgező májusi gyöngyvirág leveleivel. A somogyi állami erdőket gondozó SEFAG Zrt. szakemberei azt tanácsolják, hogy szedés előtt vizsgáljuk meg a növény leveleit. A legfontosabb a dörzsöléskor jelentkező jellegzetes hagymaillat, de árulkodó jel még a medvehagyma ívesen visszahajló leveleinek szélessége is: nagyjából 3-4 centiméter, míg a gyöngyvirágé a duplája is lehet. A legkönnyebb dolgunk virágzáskor van, ugyanis a fent említett két mérgező növény virága kellemes, édes illatot áraszt magából, míg medvehagyma virága hagymaszagú és csillag alakú.

Természetesen csak a medvehagyma levele gyűjthető, a teljes tövek kiásása nem engedélyezett. A vonatkozó jogszabályok a napi mennyiséget 2 kg/főben maximalizálták, de csak azokon a területeken, melyek nem állnak természetvédelmi oltalom alatt. A hagyma egyéni szükségletet meghaladó, vagy kereskedelmi céllal való gyűjtése kizárólag az adott területért felelős erdőgazdálkodó előzetes írásbeli hozzájárulásával engedélyezett. A szabályokat megszegőkre pénzbüntetés vár.

Somogy megyében a medvehagyma gyűjtésére a SEFAG Zrt. zselici, kaposvári és iharosi erdészete által kezelt, arra alkalmas területrészeken van lehetőség.

A SEFAG Zrt. Somogy megye állami tulajdonú erdőterületeinek, mintegy 80 ezer hektárnak a kezelője. A változatos adottságokkal rendelkező területen vadgazdálkodással, fakitermeléssel és erdőműveléssel, az erdők gondozásával és megújításával foglalkozik. Nyolc erdészete és a Csurgói Faipari Üzem mellett jelentős turisztikai infrastruktúrával is rendelkezik. A SEFAG Zrt. üzemelteti a háromcsillagos Kardosfa Hotelt, a Zselici Csillagparkot, a Mesztegnyői Erdei Vasutat, a Sziágyi Erdészeti Erdei Iskolát és a kaposvári Erdők Háza Látogatóközpontot.

Google News Borsonline
A legfrissebb hírekért kövess minket a Bors Google News oldalán is!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.