Antioxidánsokkal az öregedés ellen. Sokszor halljuk manapság ezt a kifejezést, de tudjuk, hogy miről is van szó? Molnárné Bíró Erzsébet táplálkozás specialista elmondta mi micsoda.
A szabad gyökök méreganyagok, amelyek légszennyezéssel, egészségtelen életmód következtében vagy akár a cigarettafüst hatására is keletkezhetnek. A szabad gyökök gyengítik a sejtekben lévő molekulákat, és elektronvesztéshez vezetnek - márpedig az elektronok teszik lehetővé a sejtek közti együttműködést.
Amint egy szabad gyök megjelenik, a károsodás gyorsan szétterjed. A véráramban lévő szabad gyökök minden útjukba eső sejtet károsítanak, oxidálják őket, hogy elvesztett elektronjukat pótolják. Ekkor az antioxidánsok felveszik a szabad gyökökkel a harcot.
„A sejtjeink ugyanolyan anyagcserét végeznek, mint mi.” - kezdi a magyarázatot Molnárné Bíró Erzsébet táplálkozás specialista - „Ha anyagcserét végeznek a sejteink, az azt jelenti, hogy működünk, máskülönben nem lennénk itt.”
Az antioxidánsok működését legjobban a vas oxidációjához lehet hasonlítani. Amit a vas elkezd oxidálódni romlik a minősége. Ez történik a sejtjeinkkel is. A szabadgyökök hatására minőségi romlás következik be a sejtekben, ez által a szervezetben. Az antioxidánsok bevitelével ezt a folyamatot késleltetjük.
Ahogy az antioxidánsok neve is jelzi, kijavítják az oxidánsok, vagyis a szabadgyökök okozta kárt: pótolják a molekulák elrabolt elektronjait anélkül, hogy a többi molekulát károsítanák, ezért is van óriási szükségünk rájuk!
„Antioxidás az, ami nem engedi az oxidációt.” - folytatja Bíró Erzsébet - „Mindazokkal a dolgokkal, amik egyébként is kellenek a szervezetnek, tudunk védekezni. Tudjuk segíteni, hogy termelődjön annyi ellenanyag, hogy segítsen. A vitaminok, különösen C A és E vitaminok is antioxidánsként működnek.”
Az antioxidánsok minden olyan ételben ott vannak, amit szeretünk: nem csak a gyümölcsökben és a zöldségekben, de a borban, a csokoládéban és még a marhahúsban is. Az egyik legjobb antioxidánsforrás az alga, a dió, és általában az olajos magvak, a sárgarépa, a karfiol, a brokkoli, de ide sorolhatjuk az étcsokoládét is.
Tanulmányok sora bizonyítja, hogy az antioxidánsok: segítenek megelőzni a rákot és a szívbetegségeket, frissen tartják a memóriát, csökkentik az Alzheimer és a Parkinson kór kockázatát, védik az ízületeket, csökkentik a fájdalmat, enyhítik a fáradságot és még a ráncokat is eltűntetik.
Mindez úgy lehetséges az antioxidánsok a vérrel együtt a szervezet minden sejtjéhez eljutnak, és megvédik őket a szabadgyökök támadásától, amelyek jelenléte a szerveztében egyet jelent a betegségekkel és az idő előtti öregedéssel.
Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.