A magnéziumban gazdag étrend csökkenti a szív és cukorbetegség kockázatát

magnézium
PUBLIKÁLÁS: 2020. március 20. 13:24
Mint ismeretes, a magnézium létfontosságú az emberi egészség és a normál biológiai funkciók fenntartása miatt, ideértve a glükóz-anyagcserét, a fehérjetermelést és a nukleinsavak, például a DNS szintézisét.

Mint ismeretes, a magnézium létfontosságú az emberi egészség és a normál biológiai funkciók fenntartása miatt, ideértve a glükóz-anyagcserét, a fehérjetermelést és a nukleinsavak, például a DNS szintézisét.

Az étrendi magnézium fő forrásai a fűszerek, a diófélék, a bab, a kakaó, a teljes kiőrlésű gabonafélék és zöld leveles zöldségek. Egy kutatás kiderítette, hogy a megfelelő magnézium bevitel még más miatt is fontos.

Fotó: 123rf.com

A magnéziumban gazdag, de szabályozott étrend csökkentheti a betegségek, köztük a szívkoszorúér betegség, a stroke és a 2-es típusú cukorbetegség kockázatát, a BMC Medicine folyóiratban megjelent kutatás szerint. A vizsgálat kilenc országban élő, több mint egymillió ember adatain alapul. A Kínai Zhejiangi és a Zhengzhou-i Egyetem kutatói szerint a legtöbb étrendi magnéziumot fogyasztó emberek jörében 10% -kal alacsonyabb volt a szívkoszorúér-betegség, 12% -kal alacsonyabb a stroke és 26% -kal alacsonyabb a 2. típusú cukorbetegség a legkevesebb magnéziumot fogyasztókhoz képest. Eredményeik szerint a napi 100 mg étrendi magnézium 7 %-al csökkentheti a stroke és 19%-al a 2. típusú cukorbetegség kockázatát.

Dr. Fudi Wang, a Zhejiangi Egyetem Közegészségügyi Iskolájának szerzője szerint: "A test alacsony magnéziumszintjét eddig is számos betegséggel társították, de ez az első eset, hogy bizonyítékot bizonyítani tudtuk az étrendi magnézium és az egészség kapcsolatát.” Egyébként a jelenlegi egészségügyi irányelvek szerint a férfiaknak napi 300 mg, a nők számára pedig a napi 270 mg magnézium-bevitelt javasolnak. Ennek ellenére a magnéziumhiány viszonylag gyakori, a lakosság 2,5–15% -át érinti.

A kutatók belátják, hogy nem lehet kizárni a fenti eredményeket befolyásoló egyéb biológiai vagy életmódbeli tényezők hatását sem. Azt sem lehet meghatározni, hogy a magnézium közvetlenül felelős-e a betegség kockázatának csökkentésében. De az egymilliós nagyságrendű adat elemzése, a minta nagy mérete miatt statisztikailag teljesen megbízható adatokat jelent. A szerzők szerint a fenti megállapításaik csak megerősítik azt a felfogást, hogy a magnéziumban gazdag élelmiszerek fokozott fogyasztása előnyös az egyének általános egészségének szempontjából.

Google News Borsonline
A legfrissebb hírekért kövess minket a Bors Google News oldalán is!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.