Helyes étkezéssel megelőzhető a zsíranyagcsere-zavar!

belgyógyászat
PUBLIKÁLÁS: 2020. február 22. 13:33
Bár elsőre nem hangzik fontosnak, vérzsír-értékeinkkel nem árt tisztában lennünk - súlyos betegségek kialakulásához járul hozzá, ha felborul az egyensúly.

Bár elsőre nem hangzik fontosnak, vérzsír-értékeinkkel nem árt tisztában lennünk - súlyos betegségek kialakulásához járul hozzá, ha felborul az egyensúly.

Ha önmagában nem is tulajdonítanánk nagy jelentőséget annak, milyenek a vérzsír-értékeink, jó, ha tudjuk, nem magasak-e.

Nem okoz különösebb tüneteket vagy fájdalmat, ha nem normális az érték, de sajnos hozzájárul ahhoz, hogy nagyobb horderejű betegségek alakuljanak ki szervezetünkben.

A koleszterinről és a trigliceridről van szó, ezen vérzsír-fajták szintjét kell ellenőrizni. Az összkoleszterin-szint normálisnak tekinthető, ha 6,5 mmol/l alatti, a triglicerid szintje 2,3 mmol/l-nél alacsonyabb. A HDL („jó” koleszterin) szintjének 1-1,3 mmol/l felettinek kell lennie. Ezek az értékek azokra az emberekre vonatkoznak, akik kockázatmentesnek tekinthetők, nincsenek jelentősebb rizikófaktoraik, vagy már meglevő betegségeik. Akiknél azonban vannak, ott az összkoleszterin szintjének 3,5 mmol/l értéke a normális, illetve ez a szám alatti érték, a trigliceridnél pedig az 1,7 mmol/l-nál alacsonyabb szint számít jónak.

Fotó: 123rf.com

A vérzsírok szintje a korral általában nő, a kockázat a férfiaknál 44-, a hölgyeknél 54 éves kor felett emelkedik, a menopauza időszakát követően.

De mi történik zsíranyagcsere-zavar esetén? A vérzsírok szintjének egyensúlyban kell lenni. Hogy ez a szint hogyan alakul, arra több tényező is hatással van. Ha a szabályozási mechanizmusban hiba keletkezik, a koleszterinszint a már nem normális szintre emelkedik.

Elsősorban koszorúér-betegségre lehet számítani, ha valakinél magas az összkoleszterin és az LDL, azaz a „rossz” koleszterin szintje, ráadásul még egyéb rizikófaktorok is fennállnak. A koszorúér-betegség önmagában is nagy kockázat. Könnyen kialakul a súlyos szívbetegség azonban akkor is, ha valaki diabétesszel küzd, érelmeszesedése van. Ha több kockázati tényező egyszerre van jelen, a koszorúér-betegség pár éven belül jelentkezhet.

Az érelmeszesedés az idősebbeknél jellemző, hiszen ahogy öregszünk, az artériák fala vastagodhat és merevvé válik, a beszűkült erek pedig a keringés normális folyamatát nehezítik: csökken a szervek vérrel való ellátottsága, mely végső esetben halálhoz vezet. Veszélyben van a szív, az agy erei, de még a lábakban, karokban futó erek, valamint a beleket és veséket ellátó erek is.

Az érelmeszesedéssel kapcsolatos betegségek, a szívinfarktus és a stroke (az agyi erek elzáródása) esélyes, ha a páciensnek magas a triglicerid értéke és az LDL-koleszterinszintje. Minél magasabb a koleszterinszint, annál valószínűbb a szívinfarktus és a trombózis.

Annak érdekében, hogy a legnagyobb veszélyt elkerüljük, tehát csökkentsük az érelmeszesedés esélyét, mindenképp lejjebb kell vinni az LDL koleszterin szintjét, és emelni kell a „jó”, azaz HDL koleszterinét. Ha a triglicerid-érték a normális 1,7 illetve 2,3 mmol/l feletti, a vérben nő a rögök kialakulásának esélye.

koleszterin

Megelőzhetjük a bajt!

Bár sokan figyelmen kívül hagyják, az orvosok szerint már 20 éves kor felett érdemes ötévente ellenőriztetni vérzsír-szintünket: milyen a koleszterin- és a trigliceridszintünk, mekkora a HDL-koleszterin mennyisége. Az ellenőrzés fokozottan szükséges azok számára, akik eleve valamilyen kockázatot növelő betegségben szenvednek, például magas a vérnyomásuk vagy diabéteszük van.

magas koleszterinszint

A zsíranyagcsere-zavar kialakulása megelőzhető. Sőt, a gyógyszeres kezelés is elkerülhető. Első lépésben ugyanis életmódot kell változtatnia annak, akinél rosszak az értékek. Több testmozgásra van szüksége, módosítania kell étrendjén: ha elhagyjuk a koleszterindús, telített zsírban gazdag ételek fogyasztását, a rossz koleszterin szintje csökken.

koleszterin

Ajánlott a halak fogyasztása, melyek Omega-3 telítetlen zsírsavban gazdagok - nemcsak csökkentik a koleszterin- és a triglicerid szintet, de a vérrögök képződését is gátolják. Ha nincs lehetőségünk sok halat enni, az Omega-3 zsírsavat ma már étrend-kiegészítő formájában is szedhetjük.

Gyógyszerre akkor van szükség, ha a fentiek ellenére sem változik jó irányba a koleszterin- és a trigliceridszint. Többnyire sztatinokat alkalmaznak az orvosok a zsíranyagcsere-zavarok kezelésére, melyek a koleszterin termelődésére hatnak a májban, valamint az érfal megfelelőbb működéséhez is hozzájárulnak. Ha inkább a triglicerid-szinttel van a baj, többnyire fibrátokat kell szednie a betegnek, melyek a triglicerid-szint csökkentésén túl a koleszterinszintet is mérsékelik.

Az orvos természetesen rendszeresen ellenőrzi, hogyan halad a kezelés. Szerencsés helyzetben az étrend- és életmód változtatás meghozza az előnyös eredményeket.

Google News Borsonline
A legfrissebb hírekért kövess minket a Bors Google News oldalán is!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.