Téli ételek – Mivel tápláljuk ilyenkor a szervezetet? - 1.rész

cukrozott sütőtök
PUBLIKÁLÁS: 2020. január 10. 14:45
A hideg hónapok megterhelik testünket. Friss, helyben termelt élelmiszerekhez kevésbé juthatunk hozzá. Célszerű olyasmit fogyasztani, amiben magas a fehérjetartalom.

A hideg hónapok megterhelik testünket. Friss, helyben termelt élelmiszerekhez kevésbé juthatunk hozzá. Célszerű olyasmit fogyasztani, amiben magas a fehérjetartalom.

Szerencsére, így is ízletes, szezonális téli ételek között válogathatunk, csak tudnunk kell, mit válasszunk!

A téli hidegben általában meleg, sűrű, tartalmas ételeket kíván a szervezet. Ha azonban mindig engednénk a csábításnak, számos szükségtelen kalóriát is befalnánk. Érdemes körülnézni azon szezonális étkek között, amelyek ilyenkor esnek a legjobban, mégis feltöltenek bennünket és az ízük is kedvünkre való.

Tény: a tél az egyik leginkább kihívást jelentő időszak, ha friss, helyben termesztett élelmiszert keresünk. Amit a boltban találunk, többnyire több száz kilométerről érkezett. S noha van, ami változatos klímában is nő, kertünk jellemzően nem termel elegendő élelmiszert ezekben a hideg napokban.

A téli, szezonális ételek több tervezést igényelnek. Olyasmit kell készítenünk, ami tartósítható, eláll a fagyasztóban, s persze nem árt, ha tele van a kamra ebben az időszakban. Nagy mennyiséget raktározhatunk el számos hónapra élelmiszerekből, ha megfelelően tároljuk őket.

A téli ételeket, ahogyan magát a lelassulást jelentő hideg időszakot is, az egyszerűség jellemzi. Az étrend is „egyszerűsített”, beleértve a kiadós, egészséges zöldséges és húsos pörkölteket. Minél inkább hagyatkozunk a gyökérzöldségekre, savanyúságokra, elrakott kerti veteményekre, annál többet ehetünk az év folyamán belőlük, anélkül, hogy messzi földről vásárolnánk.

Lássuk közelebbről is a téli ételeket – az évszak-barát paletta csordultig tele van tápláló és ízletes tippekkel.

kukorica leves

Receptek a télre

Ami a tél korai heteit illeti, általában úgy érezzük magunkat, mintha egy véget nem érő étel-ünnepen lennénk: egymást érik az partik és lakomák. Pörkölt dió, mogyoró, cukrozott sütőtök, egzotikus gombák és ellenállhatatlan édességek csábítanak bennünket a falatozásra.

Januárra azonban mindenki telítődik. Ilyenkor jön el a tipikus téli ételek ideje - kellemes, meleg levesek, a pörköltek, húsok, sült és pirított zöldségek ideje. A levesek és szószok, mártások akár mindennap jelen lehetnek a konyhában, nem beszélve arról, hogy remek illatokkal töltik meg otthonunkat.

Kerüljön elő a kamrából és a fagyasztóból, amit ügyesen felhasználhatunk a téli ételekhez: a nyári pesto, bogyós gyümölcsök, ecetes cékla és a bab. Elegendő ízesítéssel, fűszerezéssel szolgálnak a télies „komfort” menükhöz.

Az egyszerű, kellemes, sőt édeskés ízek hozzájárulnak ahhoz, hogy átmelegedjünk, jobban érezzük magunkat ezekben a rövid, ám hideg napokban s az elménk is megnyugodjon.

A cikket folytatjuk.

Google News Borsonline
A legfrissebb hírekért kövess minket a Bors Google News oldalán is!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.