Halvásárlási trükkök - Milyen halat vegyünk az ünnepi asztalra?

gasztro
PUBLIKÁLÁS: 2019. december 23. 13:33
A legtöbb családban a hal is a karácsonyi menü része, így az ünnepek előtt az átlagosnál sokkal többen keresik a piacokon és az áruházakban is.

A legtöbb családban a hal is a karácsonyi menü része, így az ünnepek előtt az átlagosnál sokkal többen keresik a piacokon és az áruházakban is.

Felmerül a kérdés:mennyire biztonságos akváriumban tartott halat vásárolni?Íme néhány tipp amire feltétlenül érdemes figyelembe venni!

A boltokban a fagyasztott halak nagy része tengeri hal,aminem feltétlenül alkalmas a magyar halászléelkészítésére, ráadásul szíve szerint mindenki frissen fogott halat vásárolna az ünnepekre. A piacokon, illetve az áruházakban a zsúfolt akváriumokat látva azonban sokan elbizonytalanodnak: mennyire biztonságos így tartott állatot vásárolni?

„Tudni kell, hogy ilyentájt ezek a halak ugyanilyen sűrűségben vannak a telelő tavakban, valamint a téli vermelő helyeken is. Ez nekik tulajdonképpen természetes állapot, úgyhogy emiatt nem kell ódzkodni attól, hogy akváriumból vegyünk halat”- mondta el dr. Urbányi Béla, a Szent István Egyetem tanszékvezetője.

Hozzátette: természetesen fontos, hogy biztosítsák a megfelelő vízátfolyást és a szükséges oxigént ezekben a tartályokban. Ha ez megvalósul,szinte bármeddig maradhatnak az akváriumban az állatok.Karácsony közeledtévelezpersze nem jelent nagy gondot, hiszen a megnövekedett kereslet miatt gyorsan cserélődnek ahalak.

Habár a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (NÉBIH) rendszeresen végez ellenőrzést, hogy a vevők mindig megfelelő minőségű élelmiszert vásároljanak, nem árt, ha a fogyasztók is tisztában vannak azzal, mire kell figyelniük.

Ha élő halat vásárolunk, fontos, hogy nagyobb sérülések ne legyenek rajta, amikor kiemelik az akváriumból. Kisebb sérülések, pikkelyhiányok általában nem utalnak nagy problémára, ezek legtöbbször a kihalászáskor keletkeznek, és ez télvíz idején elég gyakori jelenség. Ha azonban sok pikkely hiányzik ahalról, vagy jelentősebbek a sérülések, jobb meggondolni a dolgot”- javasolta a szakértő.

Ha a pultról választunk már nem élő, egész halat, érdemes megnézni, hogy a kopoltyún belüli terület milyen színű.

A kihalászást követően egész vörös, majd az idő előre haladtával egyre halványul - ha már fehéres, szürkés, jobb, ha nem vesszük meg. Ha halszeletről beszélünk, nézzük meg, hogy szép fényes-e a felszíne, és ha már inkább opálos, hagyjuk ott!A másik trükk, ha egy ponton benyomjuk a hal húsát.Amennyiben gyorsan visszanyeri az alakját, friss áruval van dolgunk, ha viszont ott marad az ujjlenyomatunk, akkor már ott lehet a jószág egy ideje a pulton”- árulta el Dr. Urbányi Béla.

Akárhogy is döntünk, akváriumból vagy pultról választunk, mindenképpen járjunk el körültekintően. Ha pedig mégis problémánk adódik, hívhatjuk a NÉBIH zöld számát (06-80-263-244), ahol bejelenthetjük, ha bármi gyanúsat tapasztalunk.

Google News Borsonline
A legfrissebb hírekért kövess minket a Bors Google News oldalán is!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.