A nyugati étrend számtalan olyan anyagot tartalmaz, amelyre a szervezetünk nincs, vagy csak kevésbé van felkészülve. Ezek az anyagok – különösen gyermekkorban – könnyen okozhatnak figyelmi, és érzelmi zavarokat az arra érzékeny gyermekek esetében.
Az ilyen gyerekekre mondják azt, hogy hiperaktívak, figyelemzavarosak: ami igaz, de nem biztos, hogy a gyógyszeres kezelés, vagy a pszichoterápia a megoldás: lehet, hogy egyszerűen étrendet kell váltani, és megszűnhetnek a bajok.
Az elmúlt évtizedekben – a világ számos pontján, egymástól függetlenül – kutatták tudósok, hogy egyszerűen nem vagyunk felkészülve a modern ételekben rejlő számtalan toxikus (mérgező) anyagra: különféle ételízesítőkre, ízfokozókra: amelyek gyakran okoznak hiperaktivitást, ami valójában nem más, mint az ezekre adott agyi válaszreakció. Elképzelhető, hogy a hiperaktivitás nem öröklött betegség, és egy kis odafigyeléssel, diétával elkerülhető?
Ha belegondolunk, megdöbbentő a hasonlóság egy hiperaktív gyerek, és egy túl sok kávét ivott felnőtt között. Mindketten idegesnek tűnnek, csaponganak, jár kezük-lábuk, nem figyelnek, fel vannak pörögve. Csak amíg a felnőtt esetében ismerjük az okot (a sok kávé), addig a gyereknél nem. Különös, hogy ebben az esetben a gyermeket gyógyszerezzük szedáljuk, pszichológushoz visszük, a kávéval túladagolt felnőttre pedig legyintünk. Pedig mindketten ugyanattól szenvednek: valami stimulálja az agyukat. Azt tudjuk, hogy a felnőttét a kávé, de a gyerekét mi? A legújabb kutatások szerint az adalékanyagok, melyeket az étellel együtt visz be a szervezetébe. De hogyan lehet elkerülni ezt?
A Failsafe diéta (Adalékanyagoktól mentes, alacsony szalicilát, és ízfokozó tartalmú) lényege, hogy 3 kémiai vegyületet egyszerűen nem viszünk be többé a szervezetünkbe. (Egyébként hatásában hasonlít a paleolit diétára). Ez a három kémiai vegyület a szalicilát, a glutamin, és az aminok.
Ezt az étrendet, még az 1970-es években fejlesztették ki allergiások számára. A kísérletek / tesztelés közben azonban azt vették észre, hogy a hiperaktív páciensekre is jó hatással van, mert enyhítette a tüneteket. Akkor még nem tudták azt, amit mára már ismerünk: a mindennapi étrendünkből a tej, a szója, vagy épp a csokoládé, szignifikánsan növeli (akár 75%-kal) a hiperaktivitás esélyét. A FAILSAFE diéta pont ezeket az elemeket nem tartalmazza, így hiperaktív gyermekeken, felnőtteken is segíthet.
Étrend, hiperaktivitás ellen?
Lehet, hogy megvan a megoldás: étrendet kell váltani, kerülni a magas szaliciltartalmú ételeket, és italokat (nem kell mindent elhagyni, de lehetőség szerint kerülni érdemes) és nagy eséllyel csökkennek a panaszok.
Szerző: Voltig Judit Funkcionális Táplálkozási szakértő
Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.