5 tipp – Ezek a legjobb Omega 3 zsírsavat rejtő ételek

omega 3 halételek
PUBLIKÁLÁS: 2019. november 17. 13:33
Nemcsak a hal jöhet számításba

Nemcsak a hal jöhet számításba

Bár az avokádókrémes pirítós és az olívaolaj ma már igen nagy népszerűségnek örvend, nemcsak ezekben gondolkodhatunk, ha Omega-3 zsírsavhoz szeretnénk jutni az ételekből. S nem is csak a halban.

Míg korábban sokan tartottak a jónak kikiáltott zsíroktól is, szerencsére mára egyre többen használják és szeretik ezeket – köztük az olívaolajat, az avokádókrémet. Napjainkban már ismert a különbség a telített és telítetlen zsírok között, s örömmel élünk az egészséges Omega-3 zsírsavak adta lehetőségekkel.

Az Omega-3 zsírsav, melyről többször bebizonyosodott, hogy csökkenti a szív- és érrendszeri problémák esélyét – így a szívrohamét is -, kritikus fontosságú a szervezet optimális működéséhez. Segítik a sejtmembrán struktúrák kialakítását, különösen az agyban.

Ha egy kicsivel több Omega-3 zsírsavat adunk étrendünkhöz, mint eddig, az segíthet a memória és a tanulási képességek megőrzésében, de megelőzheti az agyban jelentkező gyulladást is az öregedés előrehaladtával.

Honnan jutunk hozzá?

Az Omega-3 zsírsavat ételekből leggyakrabban hal formájában szerezhetjük be – érdemes tudni azonban, hogy a halak maguk is más forrásból, mikroalgákból jutnak hozzá, ahol az eredeti zsírsavak szintetizálódnak.

Az optimális egészség elérése érdekében a 19 éves vagy annál idősebb férfiaknak napi 1,6 gramm Omega-3 zsírsavra van szükségük, a nőknek 1,1 grammra. A terhes és a szoptató nőknek 1,4 - 1,3 gramm szükséges.

Mielőtt a halolaj-kiegészítőket szereznénk be, fontos tudnunk, melyek a legjobb Omega-3 zsírsav források ételek formájában.

  • Tenyésztett atlanti lazac: 2 gramm Omega-3 zsírsav 85 grammban.
  • Szardella, olajban tartósítva és lecsöpögtetve: 1,8 g Omega-3 zsírsav 85 grammban.
  • Atlanti hering: 1,8 g Omega-3 zsírsav 85 grammban.
  • Atlanti makréla: 1,1 g Omega-3 zsírsav 85 grammban.
  • Fehér tonhal, olajban, konzerv formában és lecsöpögtetve: 1 g Omega-3 zsírsav 85 grammban.

A halételek közül is érdemes ugyanakkor óvatosan válogatni, mivel bizonyos típusok nagy mennyiségben tartalmaznak higanyt. Hetente csupán 2-3 adag halat javasolt fogyasztani, különösen a nőknek és a gyermekeknek.

Google News Borsonline
A legfrissebb hírekért kövess minket a Bors Google News oldalán is!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.