Nemcsak a hal jöhet számításba
Bár az avokádókrémes pirítós és az olívaolaj ma már igen nagy népszerűségnek örvend, nemcsak ezekben gondolkodhatunk, ha Omega-3 zsírsavhoz szeretnénk jutni az ételekből. S nem is csak a halban.
Míg korábban sokan tartottak a jónak kikiáltott zsíroktól is, szerencsére mára egyre többen használják és szeretik ezeket – köztük az olívaolajat, az avokádókrémet. Napjainkban már ismert a különbség a telített és telítetlen zsírok között, s örömmel élünk az egészséges Omega-3 zsírsavak adta lehetőségekkel.
Az Omega-3 zsírsav, melyről többször bebizonyosodott, hogy csökkenti a szív- és érrendszeri problémák esélyét – így a szívrohamét is -, kritikus fontosságú a szervezet optimális működéséhez. Segítik a sejtmembrán struktúrák kialakítását, különösen az agyban.
Ha egy kicsivel több Omega-3 zsírsavat adunk étrendünkhöz, mint eddig, az segíthet a memória és a tanulási képességek megőrzésében, de megelőzheti az agyban jelentkező gyulladást is az öregedés előrehaladtával.
Az Omega-3 zsírsavat ételekből leggyakrabban hal formájában szerezhetjük be – érdemes tudni azonban, hogy a halak maguk is más forrásból, mikroalgákból jutnak hozzá, ahol az eredeti zsírsavak szintetizálódnak.
Az optimális egészség elérése érdekében a 19 éves vagy annál idősebb férfiaknak napi 1,6 gramm Omega-3 zsírsavra van szükségük, a nőknek 1,1 grammra. A terhes és a szoptató nőknek 1,4 - 1,3 gramm szükséges.
Mielőtt a halolaj-kiegészítőket szereznénk be, fontos tudnunk, melyek a legjobb Omega-3 zsírsav források ételek formájában.
A halételek közül is érdemes ugyanakkor óvatosan válogatni, mivel bizonyos típusok nagy mennyiségben tartalmaznak higanyt. Hetente csupán 2-3 adag halat javasolt fogyasztani, különösen a nőknek és a gyermekeknek.
Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.