Vegán és vegetáriánus étrend: szívbetegség csökkentő, de stroke növelő?

stroke
PUBLIKÁLÁS: 2019. október 05. 13:33
Mire kell ügyelni a húst nem evőknek?

Mire kell ügyelni a húst nem evőknek?

Kutatók szerint a vegetáriánus és vegán étrend követői mérsékelik a szívbetegség esélyét a húsevőkhöz képest, azonban a stroke-ét nem. Kérdés, mi lehet ennek az oka?

Úgy tűnik, a vegán és vegetáriánus étrend is vet még fel érdekes kérdéseket. A kutatók legutóbb arra voltak kíváncsiak, vajon miért csökkenti a szívbetegség esélyét ez a két étkezési forma, s miért növeli a stroke valószínűségét?

Azon étrendek, amelyek kerülik a húst vagy egyéb állati terméket, általában egészségesnek minősítettek és hozzájárulnak a súlyvesztéshez. Van azonban egy problémás aspektusa a vegán és vegetáriánus étrendnek – a stroke magasabb kockázata.

Egy, a BMJ szaklapban 2019 szeptemberében közzétett tanulmányban a kutatók megfigyelték, hogy a húst nem evőknek 22 százalékkal kisebb esélyük van a szívkoszorúér betegségre, ám 20 százalékkal magasabb esetükben a vérzéses stroke rizikója. Ugyanekkor a vegánok – akik halat esznek, más húst nem – hasonlóan nagy eséllyel kaphattak agyvérzést, de 13 százalékkal csökkent esetükben szívbetegség valószínűsége, a húsevőkkel összehasonlítva.

Eredményeik összegyűjtése érdekében a kutatók 48 ezer embert követtek nyomon Nagy-Britanniában, közel 18 évig.

„Megállapításaink azt mutatják, hogy a vegetáriánusoknál magasabb az agyvérzés-kockázat, mint a húsevőknél, különösen a vérzéses stroke típusé, amely az agyban keletkező vérzésről kapta a nevét” - mondta Tammy Tong vezető táplálkozási epidemiológus, PhD, az angliai Oxfordi Egyetem Nuffield népegészségügyi szakának munkatársa.

A tanulmány nem határozza meg, miért, de múltbeli kutatások kínálnak egy nyomot: a húst nem evők körében előforduló tápanyaghiány összeköthető a vérzéses stroke magasabb kockázatával.

„Az alacsony koleszterinszintről ismert, hogy védelmet nyújt a szívbetegségek és az iszkémiás stroke ellen – magyarázta dr. Tong. – Ám néhány bizonyíték azt sugallja, hogy az alacsony koleszterinszint összefüggésbe hozható a vérzéses stroke fokozott kockázatával, s ez az agyvérzés típus nagyobb arányban fordul elő vegetáriánus étrendet követőknél.”

A húst és egyéb élelmiszereket mellőző étrendekkel kapcsolatban hosszú ideje tartja magát a nézet, miszerint egészségesek. Kutatások kimutatták, hogy a növényi alapú étkezési stílusok, például a vegetáriánus és a vegán étrend csökkenthetik az elhízás, a szívbetegség és 2-es típusú diabétesz kockázatát.

Ám ha helytelenül követi az ember ezeket az étkezési módokat, komoly veszélynek is kiteheti magát. Olyan fontos vitaminokból és tápanyagokból lehet kevés a szervezetében, mint például a B12 vitamin. Dr. Tong szerint több korábbi tanulmány sugallta, hogy az alacsony B12-szint a vegetáriánus embereknél hozzájárulhat a magasabb stroke kockázathoz – ám a bizonyítékok nem meggyőzőek.

Mindenesetre igen lényeges szem előtt tartani a növényi eredetű étkezés potenciális egészségügyi kockázatait és odafigyelni a megfelelő vitamin- és tápanyag-bevitelre.

A vérzéses stroke leggyakoribb típusa akkor fordul elő, amikor az agyban lévő véredény felszakad és vér kezd szivárogni a környező szövetekbe. A vérzés hatására az agysejtek elhalnak és az agy érintett része nem tud megfelelően működni. A stroke esetében 10-ből 9 nem vérzéses, hanem iszkémiás agyvérzés – utóbbi akkor történik meg, amikor a véráramlás egy artérián keresztül gátolva van – ez a blokk többnyire egy vérrög.

A cikket itt folytatjuk.

Google News Borsonline
A legfrissebb hírekért kövess minket a Bors Google News oldalán is!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.