A halolajban található omega-3 zsírsav, melyet a lazacból vagy a tonhalból nyernek ki, nyolc százalékkal csökkenti a szívbetegségek és a halálos kimenetelű szívinfarktus kockázatát, a stroke-ra viszont nincs hatással – derül ki egy friss tanulmányból.
A zsírsavakban gazdag halolajról már korábban is tudták, hogy jó hatással van szívre, segíthet megelőzni a szívrohamot és a koszorúér-betegségek okozta elhalálozást – olvasható aDaily Mailcikkében.
Fish oil IS good for your heart: Taking daily supplements lowers the risk of fatal heart attacks by 8%, study findshttps://t.co/JKEtGLeoBb
— Daily Mail Online (@MailOnline)September 30, 2019
Arra azonban csak most derítettek fényt, hogy a stroke kialakulását nem befolyásolja.
A tanulmány, melyet Yang Hu, a Harvard Egyetem munkatársa készített, az American Heart Association lapjában jelent meg.
A korábbi, témában végzett kutatások eredményei ellenére a randomizált kontrollált vizsgálatok (RCT) több esetben következetlenséget mutattak. Köztük volt két tavalyi vizsgálat is, amely nem bizonyította a felsorolt előnyöket.
A legfrissebb kutatásba 120 ezer embert vontak be – egy részük naponta fogyasztott halolajkapszulát, míg a többi tesztalany placebót kapott. A rendszeres fogyasztóknál bizonyítottan nyolc százalékkal csökkent a szívbetegségek előfordulása, kivéve a stroke-ot.
Sőt, a kockázat még tovább csökkent azoknál, akik napi 840 milligrammot vittek be az átlagos 250–500 helyett.Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.