Asztma: milyen ételek és italok segíthetnek az állapoton?

aztmás rohamok
PUBLIKÁLÁS: 2019. szeptember 19. 14:33
Ezeket az élelmiszereket fogyasszuk!

Ezeket az élelmiszereket fogyasszuk!

Ha asztma tüneteivel küzd az ember, cseppet sem mindegy, mit eszik és iszik, s mit hanyagol az ételek, italok közül. Lássuk a jótékony enni- és innivalók listáját.

Rossz hír az ezen állapottól szenvedők számára, hogy speciális asztma-étrend nem létezik. A légzési problémák ellen azonban tehetünk bizonyos ételek, italok fogyasztásával.

1.Zöldségek és gyümölcsök: asztma ellen jó kezdet a sok gyümölcs és zöldség. Antioxidáns kémiai anyagokban gazdagok, ahogyan béta-karotinban, E- és C-vitaminban is, melyek segítenek gátolni a sejteket károsító szabadgyökök ténykedését, begyullaszthatják és irritálhatják a tüdőt.

2.D-vitamin: asztma esetén olyan ételek és italok fogyasztása ajánlott, melyek jelentősebb mennyiségben tartalmaznak D-vitamint. Sok napsütésre is szükség van, tartózkodjunk napon, amennyit lehet, persze kellő napvédelemmel felszerelkezve. Az ételek közül ajánlottak a zsíros halak, így a lazac és a kardhal, de jöhet a tej, tojás, narancslé, mely gyakran D-vitaminnal dúsított. Ezek a tápanyagok erősítik az immunrendszer válaszát, s enyhítik a légutak duzzanatát. Az alacsony D-vitamin szint több asztma-rohamhoz vezethet.

3.Diófélék és magvak: számos előnyös dolgot tartalmaznak ezek az ételek, a leginkább azonban az E-vitamin lehet előnyös. A mandula, mogyoró és nyers magvak igen jó forrásai, de ehetünk keresztesvirágú zöldségeket, így brokkolit és kelkáposztát is. Az E-vitaminban ún. tokoferol van, mely segíthet a köhögés és zihálás csökkentésében asztma esetén.

Fotó: 123rf.com

4.Hal: az ételek közül kiemelendőek a halak. Az Omega-3 zsírsavat tartalmazó víz finomságok fogyasztása igen javasolt. Ilyen a lazac, hering, tonhal, szardínia – főként a zsíros halak. A szervezet IgE-termelésének mennyiség is csökkenti, mely asztmás embereknél légzési problémákat okozó antitest. Érdemes ugyanakkor vigyázni, mert a szteroidok magas száma, melyet gyakran szednek az asztmások, blokkolhatja az előnyös hatást.

5.Mediterrán étrend: sok gyümölcsöt és zöldséget foglal magába, valamint teljes kiőrlésű gabonát, babot, diót. Hetente legalább kétszer érdemes csirkét és halat enni, limitálni kell azonban a vöröshús mennyiségét. Vaj helyett főzzünk olíva vagy repceolajjal, só helyett ízesítsünk fűszerekkel. Felnőtteknek ajánlott egy pohár vörösbor is. A mediterrán étrend követőinél kevesebb az asztma roham, s egyáltalán a betegség kialakulása is.

6.Paradicsom: a paradicsommal készült ételek a jelek szerint segítenek az asztmásoknak. A kutatók szerint ennek oka leginkább a zöldségben levő likopin lehet. Tanulmányok alapján hosszútávon segíti a jobb légzést.

7.Változatosság: az ételek és italok terén érdemes változatosságot fenntartani. Egyetlen étel nincs, amely varázsütésszerűen javítja az asztmát. Számít a tápanyagok és vitaminok sokfélesége, valamint az egészséges életmód sokat jelent az asztma rohamokkal szemben, akár csökkenteni akarjuk a számukat, akár megelőznénk a betegséget. Minden nagyobb étrendbeli változtatásról számoljunk be orvosunknak, mivel ezek érinthetik állapotunkat.

Google News Borsonline
A legfrissebb hírekért kövess minket a Bors Google News oldalán is!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.