A jó időnek, napsütésnek, a nyári szabadságnak mindenki örül, alig várjuk az első fagyizást, a sétát a tóparton, a fürdőzést a strandon, a sütögetést a barátokkal a kertben.
Sokszor tapasztalom, hogy ilyenkor a cukorbetegek az „életmódkezelés” gyeplőjét is lazábbra engedik, nem foglalkoznak az étrend betartásával, így a több szabadidős fizikai aktivitás ellenére akár rosszabb vércukorértékeket is hozhat a nyári időszak. Az egyéb szénhidrátanyagcsere-zavarral vagy „csak” túlsúllyal küzdők is sokszor számolnak be arról, hogybizony felszaladt néhány kiló a szabadság alatt.
Pedig a nyár kiváló lehetőség arra, hogy többet mozogjunk, kihasználjuk a jó időt sétára, kertészkedésre, kerékpározásra, kinti játékra a gyerekekkel.A rendszeres, örömteli mozgássegít a sejtek inzulinérzékenységének fenntartásában, ígya cukorbetegség megelőzésének vagy a már kialakult állapot karbantartásának egyik kulcsa.
Nyáron – különösen nyaralás idején – egyébként is felborul az étkezések rendje, egész mást eszünk, mint otthon. A befizetett étkezéseket is „muszáj” megenni, a strandon meg rengeteg a kísértés.A tétlen pihenés óráit sokan pótcselekvésként evéssel-ivással ütik el, a napi több száz plusz kalóriából eredő plusz zsírpárnákat meg emlékként viszik haza a nyaralásról.
Ez senkinek sem ajánlott, de cukorbetegeknél, más szénhidrátanyagcsere-zavarral élőknél egyenesen aláássa a beállított kezelés hatékonyságát. A kiugró vércukorértékek, az ezzel járó anyagcsere-felborulás a kánikulában könnyebben vezethet rosszulléthez.
Hiszen azért megyünk nyaralni, hogy lazítsunk, ilyenkor nem akarunk túl sok elvárásnak megfelelni.Néhány tippel segítünk ebben–ezek közül akár egy-kettő megfogadása is segít az alakunk megőrzésében és abban, hogy vércukorszintünk a normál tartományban maradjon.
A fagyizásról szerencsére egyáltalán nem kell lemondanunk – sőt!A fogyasztói igényekre reagálva szinte mindenhol találunk a hűtőpultban „cukormentes”, „sugar free”, „nyírfacukorral” megjelölésű, vagy éppen „paleo”, „light” vagy épp laktóztól-tejtől mentes termékeket. Mire figyeljünk? Igyekezzünk megtudni, mit is takar a megjelölés! Jó tudni, hogy a fogyasztó kérésre a vendéglátóhely köteles a termék allergénjeiről tájékoztatást adni. A fruktózzal, szorbittal, maltittal,
növényi szirupokkal/gyümölcskivonattal édesített fagylaltok szénhidráttartalma nem sokkal marad el a normáltól, így az 5 dkg-os gombóconkénti 12-15 g szénhidráttal számolnunk kell. Az eritrittel-sztíviával készült termékekben jelentősen alacsonyabb a tényleges szénhidráttartalom (akár csak 5-10 g egy kétgombócos fagyiban). Fontos, hogy a light megjelölés, a laktóz-, tej- vagy épp tojásmentesség önmagában nem jelent alacsonyabb cukortartalmat, hanem csak az alacsonyabb zsírtartalomra vagy egy adott összetevő hiányára utal.A tejszínes fagylaltok (pl. csokoládé, fahéj, dió) magasabb zsírtartalma fékezi a vércukorszint emelkedését, így ezek kevésbé emelik a vércukorszintet, mint a tisztán gyümölcsből készülő, vizes sorbetek. Kérjük (maximum kétgombócos) fagyinkat (édes) tölcsér helyett sétálópohárban, díszítés és hab nélkül, és aztán tényleg sétáljunk is vele egy jó nagyot – így akár a nyaralás minden napján belefér ez a kis kényeztetés a kiegyensúlyozott étrendbe.A jégkásák fogyasztását kerüljük– ezek a vízben oldott, így rendkívül gyorsan felszívódó cukortartalom miatt még az egészségesek számára sem ajánlottak.
Barátnős beszélgetések édes társa a strandon a jegeskávé – a sokszor cukrozott-ízesített instant kávéporból készülő, óriási adag habsprayvel feltöltött, csokisziruppal nyakon öntött nyalánkság akár 400-500 kalóriát is tartalmazhat, cukortartalma az egész napi megengedett mennyiség többszöröse. Kis leleményességgel ez a töredékére csökkenthető:érjük üvegpohárba cukrozatlan hosszú kávénkat, kérjünk bele egy gombóc vaníliafagyit és jégkockát, esetleg pici kávétejszínnel lágyítsuk ízét, ha szükséges, cukorhelyettesítővel édesítsük – az élmény megmarad, de mégsem viszünk be főétkezésnyi energiát egyetlen itallal.
A büfék kínálatának oszlopos tagja a lángos, a gofri, a palacsinta. Ezek fehérliszttel készülnek, egy normál adagban csak a tészta szénhidráttartalma megfelel egy átlagos cukorbeteg főétkezésének. Az édességeknél erre jön a cukros töltelék – pl. csokis krém, lekvár, így akár 10-15 teáskanálnyi cukor szénhidráttartalmát is elfogyaszthatjuk – sokszor „levezetésként”, egy komplett étkezés után.Ha nem tudunk, vagy nem akarunk a lisztes ételekről lemondani, mindenképp csak külön, kisétkezésként fogyasszunk belőlük kis adagot (pl. csak negyed-fél lángost vagy 1-2 palacsintát, utóbbinál a kevésbé cukros túrótöltelékkel), és utána ússzunk, labdázzunk, sétáljunk – ezzel ellensúlyozva a magas glikémiás indexű tízórait-uzsonnát.
Kevesen gondolnák, hogy egy fél literes üdítő energiatartalma megegyezik egy korsó sörével: mintegy 200 kalória. A magas cukortartalom miatt egyiket sem ajánljuk cukorbetegeknek, főleg nem napi több liternyi mennyiségben.A nagy melegben leginkább a hideg víz, a cukrozatlan limonádé csillapítja a szomjat, de belefér egy-egy pohár fröccs is, sok szódával elkészítve.Az esti buliban is lehet tudatosan választani: a magas energiatartalmú tömények és édes koktélok helyett „kímélőbb” a gyakorlatilag nulla maradék cukrot tartalmazó száraz pezsgő, vagy egy pohár száraz bor.A mennyiség itt kulcskérdés: a kerülendő lerészegedés melletta cukorbetegeknek figyelnie kell az alkohol okozta esetleges hipoglikémiára: egyes diabétesz gyógyszerek, illetve az inzulinkezelés mellé fogyasztott szeszes italok hirtelenvércukoresést válthatnak ki, amely akár életveszélyes rosszullétig fajulhat.
Szerencsére egyre bővül a kínálat: már a legtöbb büfé, kifőzde kínálatában szerepel friss zöldségekből készült saláta (melyet öntet nélkül, inkább csak sóval-borssal vagy egy-két csepp olajjal ízesítsünk). Használjuk ki, hogy más süti meg helyettünka halat: fogyasszuk rendszeresen, és mellé a hasábburgonya helyett válasszunk kovászos uborkát, salátát vagy legfeljebb fél adag párolt rizst.Grillezett natúr húsételmellé a hozzávetőleg 20 g szénhidrátot tartalmazó egy cső főtt kukorica is lehet köret, így még az ebéd utáni fagyizás is belefér a megengedett bevitelbe.
Kávénk, limonádénk, teánk édesítésére bevethetjük a korszerű cukorhelyettesítőket. A napi folyadékbevitelünk túlnyomó részetiszta vízlegyen, és ebből nyáron a megszokotthoz képest akár kétszer annyit is igyunk! Változatosságként készítsünk a szálláson jó töményre főzöttgyógynövény- vagy gyümölcsteát, ezt a strandon jéghideg vízzel hígítva finom, frissítő ital készíthető, mely például sztíviával ízesítve a gyerekek kedvence is lehet.
Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.