Nem szabad teljesen elhagyni őket!
A szénhidrátok kulcsfontosságúak étrendünkben – sőt, benne vannak szinte mindenben, amit eszünk. De vajon mennyire előnyösek nekünk? A szénhidrátokat jó és rossz típusokra lehet szétválasztani.
A szénhidrátok létfontosságúak életünkben, s szinte mindenben jelen vannak, ami az étrendünkben szerepel. A gyümölcsökben, zöldségekben, gabonafélékben, sőt még a tejtermékekben is.
Sokat hallani arról: nem túl előnyös a fogyasztásuk – ez nem igaz, csupán el kell különíteni egymástól a jó és rossz szénhidrátokat, s lehetőleg az előbbiekből fogyasztani többet.
A szénhidrátok adnak energiát nekünk: ha túl sokat viszünk a szervezetbe, felhasználjuk az üzemanyagot, a felesleget pedig a test zsírként tárolja.
A jó szénhidrátok azért nevezhetők előnyösnek, mert a szénhidrátok mellett olyan tápanyagokat tartalmaznak, amelyekre szükségünk van. Ilyenek a vitaminok, ásványi anyagok s számos növényi tápanyag.
A komplex, vagy összetett szénhidrátok keményítőket tartalmaznak, s hosszantartó energiát biztosítanak a test számára. Rostok és tápanyagok is vannak bennük.
Szervezetünk a komplex szénhidrátokat glükózzá bontja le, vagyis elsőszámú energiaforrássá. Az összetett szénhidrátok nem finomítottak.
A rossznak mondott szénhidrátok azonban szinte csak egyszerű cukrok – mint például az üdítőkben és a cukorkákban található szénhidrátok. Lehetnek összetett típusok is, amelyek finomítottak, vagy a feldolgozásuk során minden olyan dologtól megszabadították őket, amelyektől jók lehetnének.
Az egyszerű szénhidrátok, mint a glükóz, fruktóz, szacharóz szinte semmilyen emésztést nem igényelnek. Gyors energiaforrások, mert azonnal felszívja őket a szervezet.
Rossz szénhidrátnak számítanak a sütemények, kekszek, sós ropogtatnivalók, a fehér kenyér és fehérliszt – valamint minden, ami abból készül. Sajnos, a gyakori köretként alkalmazott fehér rizs szintén ide sorolható.
A legtöbb feldolgozott élelmiszer tele van szénhidráttal.
Ha egészségesebb szénhidrátokat szeretnénk fogyasztani, válogassunk a teljes kiőrlésű lisztből készült termékek, kenyér, zabpehely, tészta közül. Ezek nemcsak egészségesebbek, de hosszabb ideig telítik is szervezetünket és éhesnek sem érezzük majd magunkat.
Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.