Lekvárok befőzési fortélyai

gyümölcs
PUBLIKÁLÁS: 2019. július 15. 14:03
Aki kóstolt már házilag eltett gyümölcs-különlegességet, az tudja, hogy mit jelent az egyedülálló, utánozhatatlan zamat. Érdemes elsajátítani a befőzés csínját-bínját!

Aki kóstolt már házilag eltett gyümölcs-különlegességet, az tudja, hogy mit jelent az egyedülálló, utánozhatatlan zamat. Érdemes elsajátítani a befőzés csínját-bínját!

A gyümölcsökből készült lekvárok és dzsemek táplálkozás-élettani értékét elsősorban a bennük található antioxidánsok (pl. vitaminok, színanyagok) adják, amelyek gyökfogó tulajdonságuk révén képesek káros anyagokat semlegesíteni a szervezetben. Számos gyümölcs fogyasztási szezonja viszonylag rövid, ezért az év nagy részében csak feldolgozott formában élvezhetjük ízüket, és juthatunk hozzá - bár a friss gyümölcsökben lévőnél kisebb mennyiségben, de - egészségünk szempontjából hasznos összetevőikhez.

inspiraciok.hu

Hajdanán, amikor a befőzés tudománya generációról generációra szállt, minden háziasszonynak tudnia kellett, hogy miként tehetők el biztonsággal télire a megtermelt gyümölcsök. Ma azonban már sok családban nincs kitől ellesni a praktikákat, így nagyon fontos, hogy mielőtt befőzési munkálatokban fognánk, alaposan tájékozódjunk a szükséges teendőkről.

Kellő ismeret híján nemcsak alapanyagunk, és a befőzéssel töltött időnk veszhet kárba, de meg is betegedhetünk a nem megfelelően eltett terményektől.

Befőzési egyszeregy
- Gondoljuk át, hogy mit szeretnénk eltenni, és tervezzük meg előre a mennyiségeket is.
- Szerezzük be a befőzéshez szükséges eszközöket (pl. üvegeket, és ehhez légmentesen zárható fedeleket, lehetőleg csak a gyümölcsök befőzéséhez használandó nagyméretű fazekat és nagy keverő kanalat, merőkanalat, konyharuhákat, címkéket)!
- Az általános higiéniai szabályok betartása, a munkafelület, kezünk, és minden eszköz tisztasága rendkívül fontos a befőzési munkálatok során! A befőzés megkezdése előtt meleg, mosogatószeres vízzel mossunk el, folyó vízzel alaposan öblítsük le, forrázással fertőtlenítsük, majd tiszta, átvasalt konyharuhára borítva szárítsuk meg a használandó eszközöket (üvegeket, csavaros fedeleket, stb.).
- Megbízható helyről, frissen vásároljuk meg a lekvárok, dzsemek befőzéshez szükséges érett gyümölcsöket!
- Gondos átválogatást követően a jó minőségű, ép példányokat alapos tisztítás (tiszta, többször váltott hideg vízben áztatás majd öblítés), és kimagozás, darabolás után minél előbb dolgozzuk fel! Sérült, penészes, rothadt, férges rész ne kerüljön a befőzendő gyümölcsök közé, mivel ezek a befőtt romlását okozhatják.
- Tartósítsunk hőkezeléssel! 75oC felett a legtöbb romlást és megbetegedést okozó mikroba elpusztul. A feldarabolt gyümölcsöket egy nagy befőző fazékba téve, állandó keverés mellett, a forrástól számított 30 percig főzzük.
- A tiszta, fertőtlenített üvegeket meleg vízbe állítva, a forró dzsemet/lekvárt töltsük az üvegekbe, és a tiszta, fertőtlenített tetőkkel, vagy/és befőttes gumival leszorított celofánnal azonnal zárjuk le légmentesen.
- A teletöltött üvegeket csomagoljuk papírba vagy vegyük körül textillel, és tegyük plédekkel kibélelt dobozba/ hűtőtáskába. Az eltett lekvárokat addig tartsuk melegen (azaz dunsztban), amíg teljesen ki nem hűlnek. Miután kihűltek a lekvárral megtöltött üvegek, jó, ha felcímkézzük és a befőzés módjára vonatkozó jelöléssel, valamint dátummal látjuk el őket.
- Tároljuk a befőtteket lehetőleg hűvös, száraz, jól szellőző helyen.

A tartósítási technológiák

A tartósítási technológiák (főzés, dunsztolás, cukor, méz, alkohol, citromlé, ecet, stb. hozzáadagolása) lényege a szabad szemmel nem látható, romlást okozó mikrobák elpusztítása, illetve szaporodásuk megakadályozása. A megfelelő csírátlanítás miatt fontos, hogy kellő ideig és megfelelő hőmérsékleten történjen a hőkezelés. A kelleténél tovább azonban ne főzzük az alapanyagokat, mivel a gyümölcsök számos hasznos összetevőjének (vitaminoknak, színanyagoknak) a mennyisége hő hatására csökken.

A befőzés ideje

A befőzés módja, a hőközlés ideje, a hozzáadott cukor vagy más édesítőszer mennyisége, illetve az adagolt egyéb hozzávalók (pl. fahéj, gyömbér) valamint felhasznált tartósítószerek (szalicilsav, citromsav) alapján ugyanabból a gyümölcsből számtalan variációban készíthetünk lekvárt, dzsemet.

Egészségünk érdekében javasolt minél kevesebb cukorral, vagy cukor nélkül eltenni a gyümölcsöket. A különböző, egymást jól kiegészítő ízkombinációk (pl. ribizli és őszibarack, meggy és cseresznye) kiváltképp a cukormentes készítményeknél érvényesülnek.

Google News Borsonline
A legfrissebb hírekért kövess minket a Bors Google News oldalán is!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.