Aki kóstolt már házilag eltett gyümölcs-különlegességet, az tudja, hogy mit jelent az egyedülálló, utánozhatatlan zamat. Érdemes elsajátítani a befőzés csínját-bínját!
A gyümölcsökből készült lekvárok és dzsemek táplálkozás-élettani értékét elsősorban a bennük található antioxidánsok (pl. vitaminok, színanyagok) adják, amelyek gyökfogó tulajdonságuk révén képesek káros anyagokat semlegesíteni a szervezetben. Számos gyümölcs fogyasztási szezonja viszonylag rövid, ezért az év nagy részében csak feldolgozott formában élvezhetjük ízüket, és juthatunk hozzá - bár a friss gyümölcsökben lévőnél kisebb mennyiségben, de - egészségünk szempontjából hasznos összetevőikhez.
Hajdanán, amikor a befőzés tudománya generációról generációra szállt, minden háziasszonynak tudnia kellett, hogy miként tehetők el biztonsággal télire a megtermelt gyümölcsök. Ma azonban már sok családban nincs kitől ellesni a praktikákat, így nagyon fontos, hogy mielőtt befőzési munkálatokban fognánk, alaposan tájékozódjunk a szükséges teendőkről.
Kellő ismeret híján nemcsak alapanyagunk, és a befőzéssel töltött időnk veszhet kárba, de meg is betegedhetünk a nem megfelelően eltett terményektől.
A tartósítási technológiák
A tartósítási technológiák (főzés, dunsztolás, cukor, méz, alkohol, citromlé, ecet, stb. hozzáadagolása) lényege a szabad szemmel nem látható, romlást okozó mikrobák elpusztítása, illetve szaporodásuk megakadályozása. A megfelelő csírátlanítás miatt fontos, hogy kellő ideig és megfelelő hőmérsékleten történjen a hőkezelés. A kelleténél tovább azonban ne főzzük az alapanyagokat, mivel a gyümölcsök számos hasznos összetevőjének (vitaminoknak, színanyagoknak) a mennyisége hő hatására csökken.
A befőzés ideje
A befőzés módja, a hőközlés ideje, a hozzáadott cukor vagy más édesítőszer mennyisége, illetve az adagolt egyéb hozzávalók (pl. fahéj, gyömbér) valamint felhasznált tartósítószerek (szalicilsav, citromsav) alapján ugyanabból a gyümölcsből számtalan variációban készíthetünk lekvárt, dzsemet.
Egészségünk érdekében javasolt minél kevesebb cukorral, vagy cukor nélkül eltenni a gyümölcsöket. A különböző, egymást jól kiegészítő ízkombinációk (pl. ribizli és őszibarack, meggy és cseresznye) kiváltképp a cukormentes készítményeknél érvényesülnek.
Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.