Fagyasztás? Szárítás? Melyik a jobb fűszernövény tartósítás?

kapor
PUBLIKÁLÁS: 2019. július 24. 15:01
Számos kertész szárít saját kertjéből származó fűszernövényeket, ezáltal pár hónappal tovább élvezheti a friss ízeket. A szárítás könnyű és hatékony módszer, azonban a magasabb víztartalmú növények már a száradásuk előtt elpenészesednek. Ahhoz, hogy hosszan megőrizhesse a magas víztartalmú fűszernövényeket, mint a bazsalikom, citromfű, menta és tárkony, a fagyasztás a legjobb módszer. A növények petyhüdté válhatnak a folyamat során, de ízük változatlan marad.
Itt az idő, hogy leszüreteljük fűszernövényeinket és téli megőrízzük fantasztíkus ízüket. Több módszer is a rendelkezésünkre áll, mindenki választhat kedve szerint.

Számos kertész szárít saját kertjéből származó fűszernövényeket, ezáltal pár hónappal tovább élvezheti a friss ízeket. A szárítás könnyű és hatékony módszer, azonban a magasabb víztartalmú növények már a száradásuk előtt elpenészesednek. Ahhoz, hogy hosszan megőrizhesse a magas víztartalmú fűszernövényeket, mint a bazsalikom, citromfű, menta és tárkony, a fagyasztás a legjobb módszer. A növények petyhüdté válhatnak a folyamat során, de ízük változatlan marad.

A FŰSZERNÖVÉNYEK TARTÓSÍTÁSA

Amélyhűtöttfűszernövényektöbb hónapon keresztül megőrzik aromájukat és ugyanúgy használhatóak, mintha frissek lennének, nem úgy, mint a szárított növények, melyek esetében az íz töményebb lesz a szárítás után.

fűszernövény

A FAGYASZTÁS LÉPÉSEI:

1. módszer: Fagyasztás tálcán

  1. Gyűjtse be a legfrissebb, legegészségesebb leveleket.
  2. Ha szükséges, mossa meg és gyengéden szárítsa meg őket egy papírtörlővel.
  3. Terítse ki a leveleket egy tálcára, vagy egy tepsibe. Ha a levelek egyenként fagynak meg, azzal elkerülhetjük, hogy téglaszerű képződményt alkossanak fagyás után.
  4. Takarja le és helyezze be a tálcát a mélyhűtőbe.
  5. Amikor szilárdra fagytak a levelek, helyezze őket egy légmentesen elzárt dobozba és tegye vissza a fagyasztóba. Mivel az egyes leveleket külön fagyasztottuk, már nem fognak egybeolvadni.

jégkockák

2. módszer: Fagyasztás jégkockatartóban vízzel

  1. Gyűjtse be a legfrissebb, legegészségesebb leveleket.
  2. Ha szükséges, mossa meg és gyengéden szárítsa meg őket egy papírtörlővel.
  3. Gyömöszöljön be 2-3 levelet vagy egy kanálnyi aprított fűszernövényt jégkockatartókba.
  4. Félig töltse meg vízzel a tartót. Bizonyosodjon meg róla, hogy a levelek a vízben legyenek. Ekkor még hajlamosak a víz felszínén való lebegésre, de ezt is megoldjuk a következő lépésben. Helyezze be a félig telt tálat a mélyhűtőbe.
  5. Amikor a jégkockák már majdnem megfagytak, töltse tele a tartót. A levelek már nem tudnak lebegni és a víz is teljesen elfedi őket. Ismét helyezze be a tartót a mélyhűtőbe, amíg tartalmuk szilárddá nem fagy.
  6. Kész jégkockákat vegye ki a tartóból és tegye be egy műanyag dobozba.
  7. Mikor használni akarja őket, vegyen ki annyi jégkockát, amennyit szükségesnek tart, és dobja az ételbe.

3. módszer: Fagyasztás olívaolajban

A lépések megegyeznek az előzőekben leirtakkal, csak nem vízzel, hanem olivaolajjal öntjük fel a jégkockatartókat.

fuszertart3
 

Google News Borsonline
A legfrissebb hírekért kövess minket a Bors Google News oldalán is!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.