Ne etesd a szemetesed!

szemetelés
PUBLIKÁLÁS: 2019. május 16. 15:02
A Felelős Gasztrohős Alapítvány tavaszi, Nem etetem a szemetesem! #zerofoodwaste kampányában az élelmiszer-pazarlás káros környezeti hatásaira hívja fel a figyelmet.

A Felelős Gasztrohős Alapítvány tavaszi, Nem etetem a szemetesem! #zerofoodwaste kampányában az élelmiszer-pazarlás káros környezeti hatásaira hívja fel a figyelmet.

Magyarországon 1,8 millió tonna élelmiszerhulladék képződik évente, ennek 49%-a a háztartásokban. Globálisan pedig az élelmiszerek egyharmadát pazaroljuk el és ennek nagy része a szemétlerakókon végzi. Ez nem gond, hiszen lebomlik - gondolhatnánk, azonban ennél bonyolultabb a helyzet. A szerves hulladék erjedése során metán és szén-dioxid is keletkezik, melyek a klímaváltozásért felelős üvegházhatású gázok közé tartoznak. Így lehet az, hogy ha az élelmiszer-pazarlás egy ország lenne, csak Kína és az USA előzné meg szén-dioxid kibocsátásban.

„Az élelmiszer-pazarlásunk csökkentése kis odafigyeléssel megvalósítható, azonban a Földnek sokat jelent. Az EU-ban évente 88 millió tonna élelmiszer-hulladék keletkezik, ez annyi, mint1680 Titanic súlya együttvéve. Óriási mennyiség és óriási energia-, víz-, és pénzpazarlás is egyben. Kampányunkkal szeretnénk felhívni a figyelmet a problémára, és a mindennapokba könnyen beépíthető tippekkel, receptekkel segíteni a szemetesük vonalaira odafigyelőket”- mondta el Szabó Eszter, az alapítvány kommunikációs vezetője.

Nemcsak a bolygónknak, de pénztárcánknak is jót teszünk azzal, ha odafigyelünk arra, hogy amit megveszünk, azt meg is együk. Világviszonylatban az élelmiszer-hulladék értéke a világ leggazdagabb embere vagyonának másfélszerese. Itthon egy év alatt fejenként “csak” 68 kg ételt dobunk a kukába, ha odafigyelnénk és ezt inkább felhasználnánk, közel 90 ezer Ft-ot spórolhatnánk. Ez úgy jön ki, hogy aKSH 2017-esadatai szerint egy fő havonta 22 513 forintot költ élelmiszerre. Ennek a globális átlag szerint egyharmada kerül a szemetesbe, amely kb. 7000 forint. Egy évre vetítve így jön ki a kb. 90.000 forint.

Az élelmiszerpazarlás csökkentésében segít a Felelős Gasztrohős tavaszi, Nem etetem a szemetesem! #zerofoodwaste kampány, melynek nagykövete Döbrösi Laura színésznő, aki maga is elkötelezett környezetvédő. „Nagyon örültem, amikor megkerestek a Gasztrohősök, hogy legyek a Nem etetem a szemetesem! #zerofoodwaste arca. Régóta követem őket és én is vallom, hogy nem csak a testünk számára fontos, hogy mit eszünk, de a bolygónk egészségére is nagy hatással van. A “zöldülésem” elején az élelmiszer-hulladékom mértékére, hatására kevésbé figyeltem. Később azonban elkezdett zavarni, hogy kidobom azt, amit a természettől kapok, elpazarolva azt. Örömmel állok tehát a kezdeményezés mellé és egy teljes hónapos kihívásnak fogom fel a kampányt”- mondta el Döbrösi Laura.

Nem csak a háztartásokban, a vendéglátóhelyeken is tetemes mennyiségű élelmiszert dobnak ki. Ennek csökkentésén dolgoznak azok aFenntartható Vendéglátóhelyek, akik egy #zerofoodwaste fogással csatlakoztak a kampányhoz. ABB’z Bar&Grillben,aHatpöttyös Étteremben, aGettó Gulyásban, azAlmalombbanés aCsillaghegyi Megállóbankevésbé használt, általában kidobásra kerülő növényi-, vagy állati részből készült ételeket kóstolhatunk egész hónapban. AMezna, az AKG általános iskola menzája pedig a klímaváltozás napjára készül egy teljes élelmiszerhulladék-csökkentő menüvel a gyerekeknek. A kampányt bemutató sajtótájékoztatótaKIOSK Budapestbenrendezték, akik egész évben odafigyelnek élelmiszer-hulladékuk csökkentésére. A KIOSK Budapest executive séfje, Orosz Gábor megosztott néhány hasznos tippet, amivel meg lehet menteni a hulladéknak látszó élelmiszereket. A zöldségek héjából chips és színező anyag készülhet, a brokkoli szára felhasználható zöldségalaplé készítésére, a sárgarépa leveléből pestot készíthetünk, a karalábé és más zöldségek levele saláta alapanyagként hasznosítható.

A #zerofoodwaste fogásokért, tippekért, receptekért csatlakozzatok a Felelős GasztrohősNem etetem a szemetesem! #zerofoodwasteeseményéhez a Facebookon, valamint kövessétek őket azInstagramonés agasztrohos.blog.hu-n.

Google News Borsonline
A legfrissebb hírekért kövess minket a Bors Google News oldalán is!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.