Az egészséges táplálkozás csökkenti a szív- és érrendszeri betegségek, a stroke (ejtsd: sztrók, magyarul: szélütés) és a cukorbetegség kockázatát.
Tudja-e Ön, hogy mindezek a betegségek növelik a demencia kialakulásának kockázatát?
Az egészséges táplálkozás segít megőrizni általános egészségi állapotát, illetve a tápértékben gazdag ételek karbantartják szellemi egészségét és memóriáját.
Javaslatok az egészséges táplálkozásra:
Változatos és „színes” étkezés
Akékéslilaszínű gyümölcsök és zöldségek tele vannak antioxidánsokkal. A kék- és lilaszilva, a lilakáposzta, feketeszeder, és az áfonya minden esetben kiváló választás.
Azöldekhasznosak az agynak, erősítik a csontokat, a fogakat, és fontosak a szemnek: zeller, uborka, borsó, spenót, avokádó, brokkoli, körte, zöldbelű sárgadinnye.
Afehérekésbarnák: banán, karfiol, krumpli, fehérrépa, hagyma és fokhagyma
Narancsszínűéssárga: grépfruit, sárgadinnye, sütőtök, a különféle barackok, papaya, narancs, édesburgonya, paprika, citrom
Egyen magas rosttartalmú kenyeret, zabpelyhet, gabonapelyhet és sovány húst, mivel az állati fehérje nélkülözhetetlen. Fogyasszon omega-3 zsírsavakban gazdag élelmiszereket, többek között halakat (pisztráng, lazac) és dióféléket (dió, mogyoró stb).
Ízesítse meg ételeit zöldfűszerekkel, fűszerekkel, mogyoróval, dióval és olívaolajjal. Az egészséges táplálkozás nem követeli meg az ízek feladását.
A megfelelő testsúly fenntartásához elengedhetetlen odafigyelni az elfogyasztott étel mennyiségére. A nassoláshoz válasszon egészséges ételeket és fogyasszon sok vizet.
Előre tervezze meg napi étrendjét.
Mind az étkezéssel mind a szellemi egészséggel kapcsolatban elérhető célokat érdemes magunk elé tűzni, és kellő türelemmel kell eljutni azokig.
A legfrissebb hírekért kövess minket a Bors Google News oldalán is!
Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.