Amerikai tudósok egereken végzett kísérletben kimutatták, hogy az adalékanyag, amely frissen tartja a kekszeket és más közkedvelt élelmiszereket, rontja a szervezet teljesítőképességét az influenza elleni harcban.
Az influenza ellen beoltott egereknél, melyeknek a tartósítószert adták, több gyulladás alakult ki, éshárom nappal tovább tartott a gyógyulásuk az influenzából, mint a többi példánynak, amelyek nem fogyasztottak a szerből – olvasható aScience Newstudományos magazinban.
A népszerű adalékanyaghatástalanabbá teszi az influenza elleni oltóanyagot– számolt be Robert Freeborn, a Michigani Egyetem toxikológusa április 7-én az Orlandóban megrendezett kísérleti biológiai találkozón.
A vizsgált adalékanyag segít stabilizálni a zsírokat, és számos ételben megtalálható tartósítószerként, például a főzőolajokban és a fagyasztott húsételekben – különösképp a tengeri halfilében –, illetve a feldolgozott élelmiszerekben, mint a kekszek, burgonyaszirom és egyéb sült ropogtatnivalók.
Mivel azonban az ételgyártóknak nem kötelességük minden egyes összetevőt feltüntetni a címkén, nem tudhatjuk biztosan, hogy az adalékanyag megtalálható-e az adott ételben.
A kutatók többféle kísérletet végeztek, és a kezeletlenegereknél, amelyek ettek az adalékanyagból, több vírus volt kimutatható, mint azoknál, amelyek nem. Sőt, gyulladás is volt a szervezetükben, és a nyálkatermelődés is fokozottabb volt a tüdőben, mint átlagos esetben.
Bár a kutatók még nem találták meg a pontos indokokat, lehetségesnek tartják, hogy az adalékanyagnöveli az immunrendszerNrf2fehérjéinek működését, ami ahhoz vezet, hogy vírusokkal harcoló immunsejtek száma csökken. Ezt a felvetést azonban a kutatóknak még bizonyítaniuk kell.
Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.