A Helsinki Egyetem kutatói tíz éven át követtek nyomon csaknem ötezer férfit és nőt – akik mindnyájan 24 évesek voltak a vizsgálat kezdetén –, hogy megfigyeljék a testsúlyukban bekövetkező változásokat és az egészségüket befolyásoló tényezőket.
A tanulmány egyik kulcsmegállapítása az, hogy a hatékony testsúlyszabályozásnak elengedhetetlen része a rendszeres étkezés. „Noha a diétázás logikus megoldásnak tűnhet a testsúlyproblémák kezelésére, hosszú távon azonban valójában súlygyarapodáshoz és az étkezési gondok megszaporodásához vezethet” – mondta Ulla Karkkainen, a tanulmány társszerzője.
A rendszeres étkezési szokások hosszú távú jótékony hatásainak kiemelése mellett a tanulmány a megfelelő táplálékok bevitelének fontosságát is hangsúlyozza, mivel az hozzájárul az emberi szervezet normális működéséhez.
Az úgynevezett időzített táplálkozás (chrono-nutrition) elméletére épülő tanulmány – az elfogyasztott táplálékok anyagcserére gyakorolt hatásának vizsgálata az étkezések rendszerességének és gyakoriságának megfigyelésével – készítői felfedeztek továbbá egy sor olyan kockázati tényezőt, amely súlynövekedést eredményezhet mindkét nemnél.
Az eredmények szerint a nők esetében az egynél több gyermek szülése, az élettel való elégedetlenség és a cukrozott üdítők rendszeres fogyasztása, míg a férfiaknál a dohányzás volt a legsúlyosabb kockázati tényezője a súlygyarapodásnak.
A Cambridge-i Egyetem kutatói kizárólag nők bevonásával készítettek egy hasonló tanulmányt, amelynek eredményei alacsonyabb inzulin- és koleszterinszintet mutattak a résztvevőknél két hét rendszeres étkezés után, függetlenül az alanyok testsúlyától.
Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.