Tojás ABC – hogyan biztonságos a tárolása és készítése? – 2.rész

omega-3 zsírsav
PUBLIKÁLÁS: 2019. április 17. 13:16
Így főzzünk egészségesen tojással!

Így főzzünk egészségesen tojással!

Húsvétkor, de bármilyen más alkalomra is nagyon hasznosak lehetnek a tojással kapcsolatos tudnivalók, legyen szó ételkészítésről vagy dekorációról. Lássuk a biztonságot szem előtt tartó jó tanácsokat. Itt minden a tojás körül forog!

Legnagyobb ünnepünk, amikor a tojás kerül a középpontba, kétségtelenül a húsvét. Függetlenül attól, hogy tojást máskor is szép számmal használunk, ilyenkor merül fel a legtöbb biztonsági kérdés ezzel az élelmiszerrel és az ételkészítéssel kapcsolatban.

Lássuk, melyek azok a jó tanácsok, melyeket érdemes megfogadni a tojás kapcsán – akár ételben alkalmazzuk, akár díszíteni szeretnénk vele.

Cikkünk első részében a biztonságos tojás tárolás került előtérbe, de lássuk, mit tartsunk szem előtt a főzésekor.

tojas2

Régóta vitatott kérdés, hogy vajon a tojás jó vagy rossz egészségünkre nézve?

Mindenképp előny, hogy a tojás fehérje "teljes" fehérjének számít, míg a sárgája zsírban oldódó vitaminokat (például D-vitamint és A-vitamint) tartalmaz, s olyan vitaminokat, ásványi anyagokat, melyekre a szervezetnek szüksége van. S ma már kapható olyan tojás is, melyben magasabb mennyiségben találunk Omega-3 zsírsavakat, vagyis több Omega-3-at és E-vitamint foglalnak magukba, mint a hagyományos tojások.

Másrészt azonban egy nagyméretű tojás 5 gramm zsírt tartalmaz (2 gramm telítettet), s nagyjából 213 milligramm koleszterint.

Az ajánlások szerint egy egészséges felnőttnek ma 300 milligramm alá kell szorítania koleszterin-bevitelét, naponta egy tojás tehát jöhet, ha nincs emelkedett koleszterinszintünk. Ha megeszünk egy tojás sárgáját, gyorsan elérjük ezt a limitet. A legtöbb tojással készült ételben ugyanakkor többet is találunk, vagyis biztosan túllépjük a 300 milligrammot.

A koleszterin szigorítás egyes emberek számára még inkább indokolt lehet, a szívkoszorúér-betegségben szenvedők, azok, akiknél megállapították a magas koleszterinszintet vagy egyéb szív- és érrendszeri kockázat áll fenn.

Vagyis, az egészséges tojás készítés – vagy tojásos étel készítés – trükkje az, ha csökkentjük a zsírt és a koleszterint, miközben megtartjuk az ízt.

Íme 2 tipp ahhoz, hogy ezt véghezvigyük.

1.Egy tojást használjunk, ha lehet: amikor főzünk, igyekezzünk lehetőség szerint csak egy tojást felhasználni a recepthez. A tojássárgája emulgeáló ereje hosszútávú, s ha három helyett egy is megfelelő, nyugodtan alkalmazzunk csak egyet. Tojáshelyettesítővel és tojásfehérjével szintén jól járhatunk – receptje válogatja.

2.Használjunk fele arányban tojást és tojáshelyettesítőt az ételkészítésnél. A tojásalapú ételeknél – ilyen a frittatas és a quiche is – a módszer beválik, vagyis elegendő valódi tojás kerül bele, mégis lefaragtuk a koleszterin, a zsír és a telített zsír mennyiségét.

3.A tojás fehérjét is használhatjuk tojáshelyettesítő helyett. Ha nem akarjuk utóbbira költeni a pénzt, hagyományos tojást is alkalmazhatunk a sárgája nélkül. Két tojásfehérjét használjunk egy teljes tojás gyanánt, vagy negyed csészényi tojáshelyettesítőt a receptben.

4.Növeljük Omega-3 bevitelünket. Fokozhatjuk az Omega-3 zsírsavak jelenlétét és az E-vitamint szervezetünkben, miközben csökkentjük a koleszterinszintet, ha magas Omega-3 tartalmú tojást veszünk.

Google News Borsonline
A legfrissebb hírekért kövess minket a Bors Google News oldalán is!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.