Tojás ABC – hogyan biztonságos a tárolása és készítése? – 1.rész

enteritidis baktériumok
PUBLIKÁLÁS: 2019. április 16. 13:09
Hogyan kerüljük el a szalmonella fertőzést?

Hogyan kerüljük el a szalmonella fertőzést?

Húsvétkor, de bármilyen más alkalomra is nagyon hasznosak lehetnek a tojással kapcsolatos tudnivalók, legyen szó ételkészítésről vagy dekorációról. Lássuk a biztonságot szem előtt tartó jó tanácsokat. Itt minden a tojás körül forog!

Legnagyobb ünnepünk, amikor a tojás kerül a középpontba, kétségtelenül a húsvét. Függetlenül attól, hogy tojást máskor is szép számmal használunk, ilyenkor merül fel a legtöbb biztonsági kérdés ezzel az élelmiszerrel és az ételkészítéssel kapcsolatban.

Lássuk, melyek azok a jó tanácsok, melyeket érdemes megfogadni a tojás kapcsán – akár ételben alkalmazzuk, akár díszíteni szeretnénk vele.

8 tipp a tojás biztonságáért

1.Kerüljük a szalmonellát: a friss tojás tartalmazhat szalmonella enteritidis baktériumokat. Bár az S. enteritidis nagyon kis számú tojást érint, ettől még tartózkodnunk kell attól, hogy nyersen együk. A szalmonella a tojás sárgájában található, de a nyers tojásfehérje is rejtheti – ezért mindig főzzük, süssük meg ezt az élelmiszert!

Fontos tipp: ügyeljünk azokra az ételekre, melyek tojással készülnek és lehet bennük nyers tojás. Ilyen a házi készítésű majonéz, tejshake, smoothie, cézár saláta öntet, holland öntet, házi készítésű jégkrém és tojáslikőr.

2.Pasztőrizált legyen: természetesen ha nyers tojás szükséges egy recepthez, nem kell megijedni, a legtöbb helyen biztonságos ez az élelmiszer. Sőt, a tojás helyettesítő biztosan pasztőrizált, vagyis a szalmonella hiányzik belőle. A szárított tojásfehérjét ebben a formában pasztőrizálják, több szupermarketben kapható.

3.Tartsuk hűvösen: a szalmonella baktérium gyorsan szaporodik szobahőmérsékleten, ezért is fontos, hogy a megvásárolt tojást hűtőszekrényben tároljuk, sőt legjobb, ha már a boltban hűtve van.

4.Ne tartsuk a tojást a hűtő ajtaján. Számos modellben találunk kimondottan tojástartókat ezen a helyen, mégis, a legokosabb a saját tojástartójukban a leghidegebb részen tárolni őket.

5.Három-öt hetünk van megenni a tojást. Vonzó ötlet lehet felpakolni belőlük, de amíg nem tojássaláta készül vagy olyasmi, amihez sok kell, ne vegyünk meg egy egész kartonnyit belőlük. A 10-12 tojás elegendő, inkább fogyasszuk el fokozatosan a biztonság érdekében, mint hogy sokáig álljon.

Fontos tipp: a megmaradt tojássárgákat vagy fehérjéket 4 napon belül használjuk fel ételkészítéshez!

6.A keményre főtt nem azt jelenti, hogy ne tároljuk megfelelően. A főtt tojást is hűteni kell, s 1 héten belül elfogyasztani. A húsvétkor beszínezett, díszített tojásokat árnyékos helyen kell tárolni, ha még meg akarjuk enni őket pár napon belül a megmaradt sonkához. Ne tartsuk őket hűtőn kívül 2 napnál tovább!

7.Tároljuk biztonságosan a tojástartó edényeket. Amelyiket melegen kell tartani, azt tartsuk melegen, amelyiket hidegen, azt pedig hidegen. Ha hűsen tartanánk a tojásokat – mondjuk egy party idejére - tegyük edényüket egy jégkockákkal hűtött másik tálba.

8.Vigyázzunk a maradékra: a megmaradt tojásos ételeket hűtsük be és használjuk fel 3 napon belül. A hűtő folyamat gyorsítása érdekében az élelmiszert érdemes több kisebb tálba szétosztva elhelyezni.

A cikket folytatjuk.

Google News Borsonline
A legfrissebb hírekért kövess minket a Bors Google News oldalán is!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.