Tartsuk szemmel! - 5 étel, mely harcol a látásromlással!

szem
PUBLIKÁLÁS: 2019. április 07. 14:00
Számos létfontosságú tápanyaggal megpakolva, egyes élelmiszerek képesek arra, hogy tegyenek a látáshibák elkerüléséért, lelassítsák az időskori makula-degeneráció előrehaladását. Lássuk, mit érdemes kipróbálnunk!

Számos létfontosságú tápanyaggal megpakolva, egyes élelmiszerek képesek arra, hogy tegyenek a látáshibák elkerüléséért, lelassítsák az időskori makula-degeneráció előrehaladását. Lássuk, mit érdemes kipróbálnunk!

Bizonyos ételek fogyasztásával sokat tehetünk azért, hogy megállítsuk a látásromlás-, az időskori makula-degeneráció folyamatát, mely sajnos igen sok ember életét keseríti meg.

Vannak csekélyebb látásproblémák is, melyek a cukorbetegség, szemfertőzések (trachoma), a szem felszínéből, formájából adódó rendellenességek, a megfelelő tápanyagok hiányának köszönhetők, ám szürkehályoghoz, glaukómához, retinaleváláshoz vezethetnek, sőt akár a látás teljes elvesztéséhez, ha nem kezeltetik őket.

A szem kezelésére ma már számos módszer és gyógyszer létezik, ám ezekkel együtt mellékhatások is járhatnak, így a homályos látás, a szem kipirosodása, szemszúrás- és viszketés, égés – csak kezelik a tüneteket, de nem az okát célozzák meg. Mi több, a szemüveg hosszútávú viselése sem mindig előnyös, sőt a pislogást is csökkenti, ami nagyon fontos lenne a jó látás megőrzésében.

Étrend a látásért

A jó hír az, hogy megfelelő ételekkel is hozzájárulhatunk a jó látás fenntartásához. Igen jó tápanyag-források, melyek elősegítik a szervezet természetes gyógyító hatását. Lássuk, melyek ezek!

1.Omega-3 zsírsavak

Klinikai vizsgálatok sora bizonyította, hogy az Omega-3 egészséges zsírsavak, melyek dokozahexaénsavat, eikozapentaénsavat és alfa-linolénsavat tartalmaznak, serkentik a gyermek normál látásfejlődését és a szemek megfelelő működését. Ezek a létfontosságú savak tehát nem hiányozhatnak étrendünkből – hozzájárulnak a szem belső folyadékának megfelelő vízelvezetéséhez. Vagyis meggátolják, hogy méreganyagok épüljenek a szemben, csökkentik a glaukóma, a magas szemnyomás esélyét, valamint a nedves- és száraz makula-degenerációt.

Egy 2009-es tanulmány szerint azon páciensek esetében, akik Omega 3-zsírsavban gazdag étrendet folytattak - két adag tonhalat ettek legalább egyszer hetente, egy éven át -, 30 százalékkal kevesebb volt a szemproblémák kifejlődésének esélye, így a makula-degenerációé is, mint azoknál, akik nem ettek Omega-3 zsírsavakat.

Fontos tehát napi 1,5-3 gramm Omega-3 zsírsavat fogyasztani. Olyan ételekben találjuk meg, mint a tonhal, lazac, hering, szardínia, lenmag, dió, pisztácia, mandula például.

Fotó: 123rf.com

2.A-vitamin

A fejlődő országokban a vak gyermekek növekvő száma arról árulkodik, hogy nagymértékű az A-vitamin hiány a szervezetükben. Mivel ez az egyik legjelentősebb antioxidáns, az A-vitamin védi a szem külső felszínét, a szaruhártyát és a nyálkahártyát a szabadgyökök károsító hatásától, de növeli az immunrendszer erejét is, hogy harcoljon a szemfertőzésekkel szemben.

Az A-vitamin nagy segítséget jelent a száraz, viszkető szemek ellen, csökkenti a szürkehályog (katarakt) és a makula-degeneráció előfordulásának esélyét. Olyan élelmiszerekből szerezhetjük be, mint a marhamáj, csirkemáj, tejtermékek (retinol formájában), sárgarépa, édesburgonya, spenót (karotinoid formájában), mely retinollá alakul az emésztés után.

3.C-vitamin

A C-vitamint megtaláljuk a citrusfélékben, így a grépfrútban, narancsban, citromban, dinnyében, papayában, eperben, az olyan zöldségfélékben, mint a brokkoli, avokádó, édes piros paprika. A C-vitamin nemcsak megvéd az oxidatív stressz ellen, de fenntartja a kötőszövetek sértetlenségét a szem körül, azzal, hogy hozzájárul a kollagén-képződéshez. Tanulmányok szerint a C-vitamin hosszútávú fogyasztása csökkenti a szürkehályog és a látásvesztés esélyét, mely a makula-degeneráció miatt is bekövetkezhet. Napi javasolt bevitel a C-vitaminból férfiaknak 90 milligramm, nőknek 75 milligramm.

4.Cink és szelén

A cink nyomelem, mely hozzájárul az A-, C- és az E-vitamin felszívódásához, mely a legerősebb antioxidánsként működik a szervezetben és megvédi a szemlencsét az oxidációtól, ugyanis ez a szürkehályog egyik fő oka. Abban is segít, hogy az A-vitamin a májból a retinába jusson, de serkenti a melanin termelődését is, amely védő pigmentként működik és a kiváló éjjel-látáshoz járul hozzá.

Ne feledjük ugyanakkor, hogy a cink nagy mennyiségben gyomorpanaszokhoz vezethet és gyengítheti az immunrendszert. Fontos betartani a napi mennyiséget – napi javasolt mennyiség a cinkből nőknek 8 mg, férfiaknak 11 mg.

Ezeket beszerezhetjük olyan ételekből, mint a vöröshús, tengeri herkentyűk (osztriga), lazac, homár, marhahús, tej, joghurt, tojás, bab, dió, búzacsíra.

Fotó: 123rf.com

A szelén szintén fontos ásványi anyag, mely segít az A-vitamin felszívásában. Antioxidáns, mely semlegesíti a szabadgyököket és megvédi a szemlencsét. A szelén szelenoproteinné épül, mely antioxidáns fehérjeként működik, növelve az immunrendszer erejét. A szelén kiváló forrásai a halak, a dió és brazil dió, teljes kiőrlésű gabona, fokhagyma, osztriga, tej, vaj például.

5. Lutein és zeaxantin

Ezek a vitaminok a bétakarotinok családjához tartoznak, erőteljes antioxidánsként működnek a szabadgyökök szervezetből való elhárításával, melyek megtámadják a szemlencsét, hozzájárulva, hogy ne működhessenek megfelelően. A lutein és zeaxantin megvédi a szem sejtjeit azzal, hogy kiszűri a káros UV-sugarakat és a magas energiájú kék hullámhosszt a napfényből.

Az elegendő mennyiségű lutein és zeaxantin a retina makuláris régiójában rakódik le, biomarkerként működik annak előrejelzésében, mennyire van előrehaladott állapotban egy szürkehályog vagy időskori makula-degeneráció.

Mivel a szervezetben nem szintetizálódnak, nagyon fontos élelmiszerekből pótolnunk ezeket. Együnk elég zöld leveles zöldséget, beleértve a nyers vagy főtt spenótot, kelkáposztát, mustármagot, babot, brokkolit, tojást és narancsot.

Google News Borsonline
A legfrissebb hírekért kövess minket a Bors Google News oldalán is!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.