A magas sótartalmú táplálkozás és a magas vérnyomás kapcsolatát már régóta ismeri a tudomány. A magas vérnyomás szerepe is tisztázott az olyan betegségekben, mint a szív- és érrendszeri betegségek, valamint a stroke.
A belek és az agy közötti kapcsolatot, manapság bél-agy tengelyként ismeri a tudomány. Ennek zavarai igen változatos betegségek kialakulásához járulnak hozzá: többek közt a Parkinson-kórhoz, illetve az irritábilis bél szindrómához (IBS). Ennek folyományaként manapság virágzik a terület kutatása. Öt évvel ezelőtt még csak egy maroknyi publikáció mutatta ki, hogy a magas sóbevitel olyan változásokat indíthat el a bélrendszerben, ami fokozza az agy úgynevezett autoimmunitásra való sérülékenységét. Ez utóbbi jelenség során az immunrendszer hibás módon a saját egészséges sejtjeit és szöveteit támadja. Mindez arra utal, hogy a bélrendszer talán képes az aggyal kommunikálni ezeken az immunjeleken keresztül.
Ugyan eddig csak állatkísérletekben sikerült kimutatni a jelenséget, azonban a jövőben feltehetőleg egyre több, embereket is érintő eredmény várható.
A sóbevitel mérséklése világszerte áldásos hatással járna, hiszen szinte az összes felnőtt túl sokat fogyaszt belőle: a WHO által előirányzott napi maximum 5 gramm helyett globálisan átlagosan 9-12 grammot viszünk be belőle naponta.
Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.