Világszerte ez rövidíti legjobban az életet
A helytelen étkezés sokkal nagyobb kárt okoz, mint a magas vérnyomás vagy a dohányzás – állítja egy nagyszabású tanulmány. Ideje felülvizsgálnunk, nálunk mennyire jellemző az egészségtelen étrend.
Odafigyelünk a helyes táplálkozásra? Vagy csak ímmel-ámmal eszünk egészséges ételeket? Fontos lenne átgondolnunk, hogyan étkezünk. Az egészségtelen étrend ugyanis vezető halálok – egy új kutatás eredménye rámutatott, több embert öl meg, mint a dohányzás vagy a magas vérnyomás.
Korábbi kutatások a dohányzást tették felelőssé 8 millió halálesetért világszerte, a magas vérnyomást pedig 10 millió ember haláláért.
Az azonban nem meglepő, hogy az egészségtelen étrend is fő bűnös. A táplálkozás kritikus dolog – emelte ki dr. Ashkan Afshin, a Seattle-i Washingtoni Egyetem vezető kutatója. A helytelen étkezés számos egészségügyi állapot kialakulásához járul hozzá, a magas vérnyomástól a 2-es típusú diabéteszig. S nemcsak az a gond, hogy túl sok gyorséttermi, silány minőségű ételt fogyasztanak az emberek – ami igen gyakori a jómódú országokban, mint például az Egyesült Államok.
„A legtöbbször arról esik szó, milyen élelmiszerek minősülnek rossznak, mit ne együnk – mondta a kutató. – Arról azonban kevésbé beszélünk, mit kell ennünk”.
Az elemzés rámutat azokra az egészségtelen étrendhez vezető szokásokra, melyekről sürgősen le kellene tennünk: ezek a nátriumban gazdag – vagyis sódús - étkezés, a teljes kiőrlésű gabonát hanyagoló táplálkozás, a gyümölcsök, zöldségek, dió és magvak mellőzése.
Dr. Andrew Freeman, aki Denveri Nemzeti Zsidó Egészségügyi Központ szív- és érrendszeri betegségek megelőzését, valamint a wellenesst támogató részlegét vezeti, elmondta: az emberek nagyrészének étrendjéből számos fontos dolog hiányzik. Be kell iktatni több növényi alapú élelmiszert és kiiktatni olyasmit, ami egészségtelen étrendhez vezet.
A szakember szerint azonban a „csoda ételek” helyett jobban tesszük, ha étrendünkbe több gyümölcsöt, zöldséget, hüvelyest, diót és rostban gazdag, teljes kiőrlésű gabonát iktatunk – fogyasszuk ezeket napi szinten.
A nagyszabású tanulmányhoz Afshin csapata már közzétett táplálkozási felméréseket használt, amely rávilágított egy tipikus étkezésre 195 országban – valamint a különböző táplálkozási tényezők és a betegségek kockázata közötti kapcsolatról is felhasznált egy kutatást.
Kanadában és az Egyesült Államokban jellemzően több feldolgozott ételt és transzzsírt ettek az emberek, míg a cukros és sóban gazdag ételeket tekintve szinte az összes ország rosszul állt.
Elegendő zöldséget csak Közép-Ázsiában esznek, Latin-Amerika, Afrika és Dél-Ázsia pedig sok hüvelyest fogyaszt.
Óceániában és Kelet-Ázsiában a legmagasabb az étrendből eredő szívbetegségek száma, míg a szintén étkezésből eredő és 2-es típusú diabétesz miatt a legtöbben Kanadában és az USA-ban halnak meg.
Az étkezés hatása nemcsak a halálesetek számában, hanem az életminőségben is megmutatkozik – emelte ki dr. Ashkan Afshin.
A tanulmányt a The Lancet szaklap közölte.
Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.