A legjobb hallásvédő élelmiszerek

A legjobb hallásvédő élelmiszerek

élelmiszerek
PUBLIKÁLÁS: 2019. április 24. 15:02
A zajtól legjobban egy füldugóval védheted a hallásod, a korral járó hallásromlástól viszont a megfelelő táplálkozás óvhat meg leginkább.

A zajtól legjobban egy füldugóval védheted a hallásod, a korral járó hallásromlástól viszont a megfelelő táplálkozás óvhat meg leginkább.

A belső fülünk megfelelő működése nagymértékben függ a jó vérellátástól, melynek fontos szerepe van abban, hogy ellássa ezt az érzékeny „műszert” oxigénnel és tápanyagokkal, valamint olyan antioxidánsokkal, melyek a káros szabad gyökök ellen nyújtanak védelmet.

Milyen élelmiszerek biztosíthatják az ehhez szükséges tápanyagokat?

Hal

A halhús, különösen a tonhal, a lazac, a szardínia, a makréla húsa, valamint a halolaj igen gazdag omega-3-zsírsavakban és D-vitaminban, melyekről tudományosan is bizonyított, hogy fontos szerepük van a hallás védelmében. Már heti egy adag hallal is csaknem felére csökkenthető a korral járó hallásromlás kockázata.

Olajos magvak

A lenmag ideális omega-3-zsírsav forrást jelent mindazoknak, akik nem esznek húst. A dió, a szezámmag és a tökmag igen gazdag cinkben, mely szintén fontos hallásvédő ásványi anyag, ráadásul a fülcsengés tüneteit is enyhítheti.

Zöld leveles zöldségek

A zöld leveles zöldségek, a spenót, a sóska, a mángold, a fodros kel, a rukola legjobb magnéziumforrások. A magnéziumról bebizonyosodott, hogy fontos szerepet tölt be a hallásvédelemben, és még az erős zajhatás okozta hallásromlástól is megvédhet, különösen, ha közvetlenül a zajhatás után fogyasztjuk.

Bogyós gyümölcsök

Bővelkednek antioxidánsokban – polifenolokban és C-vitaminban – ezért a szabad gyökök halláskárosító hatását segítik kivédeni a bogyós gyümölcsök, úgy mint az áfonya, a málna, a szeder, agoji bogyó vagy a homoktövis. Immunerősítő hatásuk révén a fülfertőzések kockázatát is csökkenthetik.

Az egészséges élelmiszerek fogyasztása mellett ügyeljünk arra, hogy csökkentsük a szabad gyökök termelődését okozó élelmiszerek, például a hidrogénezett zsírok, a cukrok, és az állati fehérje, különösen a vörös húsok fogyasztását.

Google News Borsonline
A legfrissebb hírekért kövess minket a Bors Google News oldalán is!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.