Memóriavesztés: kisebb esélyük van rá a gyümölcs- és zöldségevő embereknek

Memóriavesztés: kisebb esélyük van rá a gyümölcs- és zöldségevő embereknek

egészség
PUBLIKÁLÁS: 2019. március 15. 14:03
Az egészséges étrend sokat tesz érte

Az egészséges étrend sokat tesz érte

Megvédheti az agyát, akinek nem hiányzik mindennapjaiból a sok gyümölcs és zöldség fogyasztása. Egy új tanulmány rámutatott, hogy a memóriavesztés mértéke sokkal kisebb ezeknél az embereknél.

Érdemes egészségesen táplálkozni: a sok gyümölcs és zöldség sosem hátrány. Erre hívta fel a figyelmet egy új tanulmány is, amely két évtizeden át – pontosan 26 éven keresztül - követte nyomon egy nagyobb csoport egészségét. Összesen 27.842 emberről van szó, a tanulmányt pedig a Bostoni Harvard T.H. Chan Közegészségügyi Iskola végezte.

A résztvevők mind részletes kérdőíveket töltöttek ki étel- és italbevitelükről, már a kezdetkor, 1986-ban – ekkor átlagosan 51 évesek voltak. Ezután minden 4 évben kitöltötték ismét, 2002-ig.

Fotó: 123rf.com

A nyomonkövetés 2012-ig tartott, ekkorra az alanyok átlag életkora 70 év volt.

Az elmúlt pár évben olyan rövid teszteket is kértek tőlük, melyből kiderült, vajon észrevettek-e csökkenést a memória terén, nehezebb-e visszaemlékezniük dolgokra.

Az elemzés kimutatta, hogy minél nagyobb mennyiségben fogyasztottak bizonyos ételeket és italokat, annál alacsonyabb volt a memóriavesztés esélye és a gondolkodási készségek csökkenése.

A legjelentősebb hatást a leveles zöldségek mutatták, a piros és sötétnarancs zöldségek, a bogyós gyümölcsök és a narancslé.

A Neurology szaklap a közelmúltban publikált a tanulmányt és annak részleteit.

Dr. Changzheng Yuan fő szerző elmondta: ez további bizonyítékokat szolgáltat arról, hogy az étrendi választások igen fontosak lehetnek az agy egészségének fenntartása érdekében.

Fotó: 123rf.com

A szubjektív kognitív funkció (SCF) célja az volt, hogy rámutasson a teszt során memória- és gondolkodási képességbeli változásokra, melyeket a résztvevők észlelhettek. Ez a teszt még az előtt jelzi a memória- és a gondolkodási képességek csökkenését, hogy azok objektív tesztek során megmutatkoznának. Az alanyok kétszer töltötték ki, 2008-ban és 2012-ben.

Ennek alapján az embereket jó, mérsékelt és szerény SCF-kategóriába sorolták. Minden memóriacsökkenés, amelyet ez kimutat, már az enyhe kognitív károsodás (MCI) kezdetét jelenti. Az állapot gyakran előzi meg az Alzheimer-kór kialakulását.

A tanulmányban résztvevők 55 százaléka jó, 38 százaléka mérsékelt és 7 százaléka szerény minősítést kapott.

Fotó: 123rf.com

A kutatók ezután öt csoportra választották szét az embereket gyümölcs- és zöldségfogyasztásuk alapján. A legtöbb zöldséget az ette, aki 6 adagot fogyasztott naponta, a legkevesebbet pedig, aki csak kettőt. Az átlagos napi fogyasztás 3 adag volt.

Ezek alapján megállapítást nyert, hogy akik a legtöbb zöldséget ették, azoknál 34 százalékkal kevésbé volt jellemző a memóriavesztés.

A legtöbbet evők körében csak 6,6 százalék teljesített szerényen az SCF-teszten, összehasonlítva a 7,9 százalékkal, akik a legkevesebb zöldséget és gyümölcsöt fogyasztották.

Az is kiderült, hogy 47 százalékkal volt kisebb esélyük a szerény SCF-re azoknak, akik naponta ittak narancslét, összevetve őket az azt csak havi egyszer fogyasztókkal. Az összefüggés az idősebbeknél volt a legrelevánsabb, akik naponta ittak ilyet.

Fotó: 123rf.com

Azok az alanyok, akik a legtöbb gyümölcsöt ették naponta, szintén legkevésbé voltak szerény SCF-teljesítményűek. Megállapították azt is, hogy akik a tanulmány kezdete óta nagy mennyiségben ettek gyümölcsöt és zöldséget, azoknál 20 évvel később kisebb volt a szerény SCF-érték valószínűsége.

Google News Borsonline
A legfrissebb hírekért kövess minket a Bors Google News oldalán is!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.