Nemcsak az íze miatt ennyire közkedvelt
Az avokádó a világ minden táján népszerű gyümölcsnek számít, s az éttermek menüjének közkedvelt része.
Kaliforniától Maniláig az egyik leggyakrabban alkalmazott összetevő éttermek menüiben az avokádó. Nemcsak pirítósra remek a belőle készült krém. Tökéletes tacos-t készíthetünk vele, jégkrémet vagy smoothie-t, de hummusnak és tésztaszósznak is kiváló.
Az Egyesült Államokban 1989 óta nőtt meg komolyabban az avokádó fogyasztása, ugyanis ekkor még csak 0,49 kilogramm fogyott el fejenként. Ez napjainkra 3,17 kilóra nőtt, s igen népszerű étel-összetevő, különösen egészségügyi előnyeinek köszönhetően.
Az avokádó egyike azon gyümölcsöknek, melyek zsírban gazdagok, de cukorban szegények. A diófélék, olíva olaj és repceolaj mellett az avokádóban található többségében telítetlen zsír, melynek számos egészségügyi előnye van. Emellett az avokádó B-vitaminokat, E- és C-vitamint, rezet és rostot tartalmaz. Nagyobb a kálium tartalma, mint a banánnak.
Ám jóval azelőtt, hogy a modern élet része lett, az avokádó kialakította 10 ezer éves jó hírnevét. Legkorábban az 1500-as évek elején Martín Fernández de Enciso írt róla Sevillában. S mielőtt a spanyol kolóniákon át Európába és Amerikába is elterjesztették a gyümölcsöt, íze és egészségügyi hatásai miatt már fogyasztották.
1605-ben egy spanyol katona és költő, Garcilazo de la Vega az avokádót „ízletes és a beteg emberek számára egészséges” ennivalóként jellemezte, s milyen igaza volt.
A telítetlen zsírok számos módon tesznek jót szervezetünknek: segítenek csökkenteni a „rossz” koleszterin szintjét, E-vitamin tartalmuk az egészséges látáshoz járul hozzá, de támogatja az immunrendszer megfelelő működését is.
Plusz, a viszonylag magas zsírtartalomhoz alacsony glikémiás index kapcsolódik. Számos, sok emberen elvégzett tanulmány sugallja, hogy a telítetlen zsírok fogyasztása, amelyek az avokádóban is megtalálhatók, általánosságban csökkentik az elhalálozást.
Az avokádó fogyasztásának legnépszerűbb módja a pirítós kenyér megkenése avokádókrémmel, de persze egyéb remek lehetőségek is vannak. Ma már könnyen jutunk hozzá avokádó olajhoz, főzéshez, páckészítéshez, salátához alkalmazhatjuk. Joghurtba, smoothie-ba is nagyszerűen használható, kellően krémes állagot biztosít egy jó adag egészséges zsírral. Sőt, jégkrém is készíthető avokádóból.
Kalóriában ugyanakkor magas ez a gyümölcs – ezért érdemes odafigyelni arra, mennyit is eszünk belőle egyszerre. Egy fél csészényi avokádóban 117 kalória található.
Jól járunk, ha egy rétegben kenjünk meg a krémmel a pirítóst, vagy saláta tetejére szórunk avokádó kockákat – így egészséges és visszafogott kalóriatartalmú ételeket ehetünk.
Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.