A keserű íz ellenére mindenki rajong érte
Egy új kutatás szerint az emberek genetikailag hajlamosak bizonyos ízek élvezetére. Mi több, ez a biológiai felfedezés messzemenő egészségügyi következményekkel járhat, hiszen a kávé például rengeteg ember kedvence, keserűsége ellenére.
Léteznek ízek, melyekhez genetikailag jobban vonzódunk – állapította meg egy új kutatás. Az evolúció során a jelek szerint azokat az emberek kerültek előnybe, akik képesek voltak a keserű íz élvezetére is. A kellemetlen, éles ízek gyakran mérgező anyagokból származnak – így például alkaloidokból, melyek bizonyos toxikus növényekben vannak jelen.
Nem véletlen, hogy a tudósokat régóta foglalkoztatja a kávé népszerűségének kérdése. A kávé keserűségének elméletileg negatív reakciót kellene kiváltani az emberekből, mégis ez az egyik legkedveltebb ital a világon.
Az új tanulmány készítői úgy vélik: megtalálták a magyarázatot arra, miért szeretjük a kávét, keserű íze ellenére.
A Chicagói Northwestern Egyetem Feinberg Egészségügyi Iskolája és az ausztrál QIMR Berghofer Egészségügyi Kutatóintézet szakemberei összefogtak ennek kiderítésére – megvizsgálták az emberek genetikai érzékenysége és a keserű anyagok közötti kapcsolatot, valamint azt is, milyen mértékben kell keserűnek lennie az italnak.
„Az ízlelést már hosszú ideje tanulmányozzuk, de a teljes mechanizmust nem értjük – mondta el Marilyn Cornelis, az egyetem megelőzési egészségtudományi docense. – Tudjuk, hogy az íz az egyik érzékünk, de biológiai szempontból is szeretnénk megérteni.”
Cornelis és kollégái kétféle adatcsoportot használtak, erről a Scientific Reports szaklapban be is számoltak. Az első csoportot egy, ausztrál ikrekkel készült, nagyszabású tanulmányból szerezték, mely összefüggést mutatott ki a genetikai variánsok és aközött, miként észlelik az ízeket az emberek.
A kutatók kiemelték azokat a genetikai variánsokat, melyekről úgy vélik, ezek felelősek a keserűség magasabb fokú érzékeléséért három anyag esetében: koffein, kinin (amely a tonik víz összetevője), valamint a PROP, mely egyes zöldségekben jelenlevő összetevő.
A másik adatcsoport Anglia Biobankjából származott, mely vér, vizelet és nyálmintákat tárolt több százezer embertől. A kutatás több mint 400 ezer férfi és nő mintáit használta fel, általuk megválaszolt kérdőívekkel együtt, melynek központi témája az italok fogyasztása volt.
A szakemberek az ún. Mendel-randomizálás módszerét alkalmazva hasonlították össze az emberek genetikai variánsait azzal, milyen gyakran isznak kávét, teát és alkoholt.
Sokat kávézóknak azok számítottak, akik naponta több mint 4 kávét fogyasztottak, aki pedig több mint 5 csésze teát ivott, azt az átlagon felüli teafogyasztók közé sorolták. A sok alkoholt ivók közé azok tartoztak, akik hetente 3-4 alkalommal ittak.
A koffein ereje
A kutatók megállapították, hogy azok az emberek, akik érzékenyebbek voltak a koffein keserű ízére, több kávét fogyasztottak. Azok, akik a PROP nevű anyagra voltak érzékenyebbek, valamint a kininre, kevésbé ittak kávét.
A tea ellenkező eredményeket mutatott és a PROP volt az egyetlen anyag, mely világosan érintette az alkoholfogyasztást: aki egyértelműen azonosítani tudta a kémiai anyagot, kevesebb alkoholt fogyasztott.
Mindez zavarónak tűnhet, de valóban azok a komolyabb kávéfogyasztók, akik érzékenyebbek a keserű koffein ízre. A kutatók úgy vélik, tudják az okát: régóta ismert a koffein stimuláló hatása az agyra – ez a válasz egyfajta pozitív megerősítésként működik. Jue Sheng Ong, a tanulmány első szerzője megjegyezte: léteznek tehát válaszok arra, miért vannak egyes emberek nagyobb kockázatnak kitéve a keserű italok nagyobb mennyiségű fogyasztását illetően.
Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.