A joghurttól a sovány marhahúsig
Az egészséges étkezés mindenki számára fontos. Bizonyos élelmiszerek ugyanakkor lényegesebbek egy nő, mint egy férfi számára. Ennek számos oka van, ezért nem véletlenül javasolnak a hölgyeknek bizonyos női ételeket. Lássuk, melyek ezek!
Az élelmiszerekben levő tápanyagok nagymértékben hozzájárulnak szervezetünk megfelelő működéséhez. Egyes ételek azonban kimondottan a nők számára jótékonyak, az őket érintő problémák, betegségek esetén segítenek – például a törékenyebb csontok, a terhesség vagy az emlőrák veszélye miatt.
Lássuk, melyek azok a női ételek, melyeket érdemes fogyasztani!
1.Sima, alacsony zsírtartalmú joghurt: 50 éves kor felett több kalciumra van szükségünk. A joghurtban nagy mennyiségben megtaláljuk. Érdemes fogyasztani azokat a típusokat, melyeket D-vitaminnal is dúsítanak – hogy segítsük a szervezetünket az ásványi anyagok jobb felhasználásában.
2.Szardínia: ez a halfajta az egészséges zsírok miatt javasolt női étel. D-vitamint és kalciumot is tartalmaz, a benne levő Omega-3 zsírsavak pedig alkalmasak az anyatej minőségének javítására. Terhesség alatt érdemes fogyasztani a szardíniát – ráadásul jóval kevesebb higanyt tartalmaznak, mint más halak.
3.Lenmag: rostban gazdag és segít csökkenteni a daganatok kialakulásának esélyét – beleértve a mellrákét. A lenmagolaj is javasolt, ha Omega-3 zsírsavra van szükségünk, de nincs benne olyan mértékű rákellenes védelem, mint a magvakban. Fontos azonban egyeztetni orvosunkkal, mielőtt beiktatjuk étrendünkbe a lenmagot – ugyanis megzavarhatja a szedett gyógyszerek hatását.
4.Dió: tele van egészséges zsírsavakkal, megelőzheti a rákot, ha ezt a finom női ételt étrendünk részévé tesszük. Joghurtba is bátran használhatjuk, tökéletes uzsonna.
5.Avokádó: ez a gyümölcs szintén jótékony zsírokkal szolgál. Tanulmányok szerint az avokádóban gazdag étrend segít megszabadulni a hasi zsírtól és védeni a szemünket, bőrünket. Ahhoz is hozzájárul, hogy a „rossz” koleszterinszintet csökkentsük és növeljük a „jó” koleszterinét.
6.Édes burgonya: ezt a burgonyatípust különösen azért ajánlják női ételként, mert rost, réz, B6 vitamin, vas és kálium is található benne. Béta-karotint, A-vitamint szintén tartalmaz. Terhesség és szoptatás idején különösen fontos, gondoskodik róla, hogy a baba tüdeje egészséges és erős legyen.
7.Spenót: a folsav jó barátunk. Csökkenti a demencia, a szívbetegség és a vastagbélrák kialakulásának valószínűségét. Ez az antioxidáns védelmet nyújt a szemlencse a retina számára, sőt a ráncok ellen is hatékonynak tartják.
8.Marhamáj: talán nem a leginkább vágyott élelmiszerek közé tartozik, ám a marhamáj is javasolt női étel – köszönhetően annak, hogy tökéletes folsav-forrás. Megelőzi a spenótot és a fekete borsót.
9.Sovány marhahús: a vöröshús jól jön, ha szükségünk van vasra. 18 éves kor után a nőknek több vas kell, mint a férfiaknak, ezért nem árt észben tartani: fogyasszunk olyan ételeket, amelyekben megtalálható. A marhahús vasban gazdag, de cinket és B-vitaminokat is találunk benne.
Nem szabad azonban túlzásba vinni. A sok vörös hússal nem járunk jó, sőt akár a méh fibrómáját is előidézheti.
Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.