Mákot lehet piacokon is vásárolni, ezeket is ellenőrzi a hatóság, persze nem tudják tételesen az összeset megvizsgálni. Mire figyeljünk a mák vásárlásakor? És persze ajánlunk egy remek mákos bejgli receptet is!
Amákhazánkban nagyon elterjedt növény, szinte minden kiskertben megtalálható volt jó ideig. Atörvények szerint azonban már nem lehet termeszteni olyan mákot, mely meghaladja a 0,4 százalékos összalkaloid-szintet, így ha nem a megfelelő mákot termesztjük otthonunkban, hanem azt a fajtát, amelyből ópium is készíthető, akkor súlyos büntetésekre számíthatunk.
Mákot lehet piacokon is vásárolni, ezeket is ellenőrzi a hatóság, persze nem tudják tételesen az összeset megvizsgálni. Ezért érdemes a karácsonyi bejglihez bolti mákot vásárolni, amelynek alkaloid-szintjét minden esetben ellenőrzik. Persze, aki ragaszkodik a bio termékekhez, azok megtalálják a bioboltokban is a bejglibe valót, bár sokszor jóval drágábban.
Persze sokszor rossz tapasztalatok kötődnek a csomagolt mákhoz.Előfordulhat, hogy otthon kibontva a csomagot rossz, dohos szagot érzünk. Ekkor mindenképpen vigyük vissza a boltba a csomagot.
Mindig jó, ha átlátszó csomagolású mákot választunk- akár darálva, akár nem- mert így megfigyelhetjük, hogy nem költözött-e bele valami a csomagolás vagy szállítás alatt, az átlagostól eltérő-e.
A mák piaci ára 2018-ban:2100-2500 Ft/kg
A darált mák sokkal kevesebb ideig áll el, mint az egész mákszemek. Így érdemes nem darálva vásárolni, és vászonzsákban tartani fénytől védve.Könnyen megavasodikugyanis a benne található olajok miatt. A mák darálása történhetelektromos darálóval- ennek a hátránya, hogy feldarabolja a szemeket, míg a rendes mákdaráló inkább összenyomja őket. Persze utóbbinál sokkal nagyobb kézi erőfeszítésre van szükség az eredmény eléréséhez viszont a végeredmény sokkal zamatosabb!
Recept ajánló:Immunerősítő mákpuding
BEJGLI (DIÓS, MÁKOS, GESZTENYÉS)3 rúd (egészségesebb összetevők) tésztához: 30 dkg liszt(nálam1/3 teljes kiőrlésűtönköly - 2/3 tönköly fehér) 5 dkg olívaolaj (extra szűz) 1 cs szárított élesztő
5 dkg cukor (nyers nád) 1/2 citrom reszelt héja 1 dl langyos víz 1 db tojás (bio, vagy szabadtartású) kenéshez: 1 db tojás (bio, vagy szabadtartású) 1 evőkanál tej diós töltelék: 15 dkg darált dió 10 dkg cukor (nyers nád, nyírfa, sztívia)
1/2 mokkáskanál őrölt fahéj 2 evőkanál konyak, vagy rum 4 evőkanál barack lekvár (házi) 1-2 evőkanál víz(a lekvár sűrűségétől függ) mákos töltelék: 15 dkg darált mák 10 dkg cukor (nyers nád, nyírfa, sztívia) 5 dkg mazsola 1/2 citrom reszelt héja 2 evőkanál konyak, vagy rum 1 dl víz gesztenyés töltelék: 15 dkg natúr, cukrozatlan gesztenyemassza 8 dkg cukor (nyers nád, nyírfa, vagy sztívia) 2,5 dkg lágy vaj 2 evőkanál konyak, vagy rum 5 dkg zabkorpa, vagy zsemlemorzsa
Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.