Mennyit és milyen zsírt fogyasszon az,aki sportol?

zsír
PUBLIKÁLÁS: 2018. november 29. 16:03
A zsírokról általában hallani jót és rosszat, de az tény, hogy ez a tápanyag fontos részét képezi a kiegyensúlyozott táplálkozásnak, sportolók esetében pedig a megnövekedett energiaigény fedezéséhez is nélkülözhetetlen tápanyag.

A zsírokról általában hallani jót és rosszat, de az tény, hogy ez a tápanyag fontos részét képezi a kiegyensúlyozott táplálkozásnak, sportolók esetében pedig a megnövekedett energiaigény fedezéséhez is nélkülözhetetlen tápanyag.

Nem mindegy azonban, hogy milyen mennyiséget fogyasztunk belőle, és hogy azt milyen forrásból tesszük, annak érdekében, hogy elkerüljük a nem kívánt testsúlygyarapodást, és versenyek idejére elérjük az ideális testösszetételt.

Angyal Viktória, a Sportorvosi Központ sportdietetikusa segít tisztázni a zsíroknak, a sporttáplálkozásban betöltött szerepét.

Miért nélkülözhetetlenek a zsírok?

A glicerin zsírsavakkal képzett észtereit nevezzük zsírnak. Megkülönböztetünk telített zsírokat (laurinsav, palmitinsav, sztearinsav) valamint egyszeresen telítetlen, többszörösen telítetlen zsírokat (omega-6, omega-3) és transzzsírokat. Táplálkozás élettani szempontból a zsírok bevitele ugyanolyan fontos az emberi szervezet számára, mint a többi makro tápanyagoké, mert energiát szolgáltatnak, raktároznak, a sejtmembránok felépítésében vesznek részt, illetve nélkülözhetetlenek a zsírban oldódó vitaminok (A, D, E, K) felszívódásához.

Mennyi zsír szükséges a sportolók számára?

„Általánosságban az javasoljuk, hogy a sportolók a tápanyagszükségletük 25-30 %-át fedezzék zsírból, amely körülbelül napi 1-1,2 g/testtömeg kg zsír fogyasztását jelenti” – tudjuk meg a sportdietetikustól. Fontos azonban arra odafigyelni, hogy ez a mennyiség a napi energia bevitel 20 %-a alá ne csökkenjen, mert ez anyagcserezavarokhoz, illetve hiány állapotokhoz is vezethet. A szükséglet természetesen függ az életkortól, a választott sportágtól, az edzés intenzitásától és időtartamától, ezért mennyiségének pontos megállapítását érdemes szakemberre bízni.

Miből fedezzük a szükséges mennyiséget?

A zsírok összetételének megválasztásakor figyelembe kell venni, hogy a napi zsírsav bevitelünk csak kb. 7-10%-a álljon telített zsírokból, amelyet főleg az állati eredetű élelmiszerekben található. Erre azért is érdemes odafigyelni, mert a telített zsírsavakban gazdag ételek túlzott fogyasztása fokozza a szív és érrendszerei megbetegedések kockázatát. Napjainkban divatossá vált a kókuszolaj, amely nagyobb mennyiségben tartalmaz ugyan telített zsírsavakat, azonban fogyasztása javasolt a sportolók számára, hiszen könnyű emészthetősége miatt, azonnali energiaforrásként szolgálhat. Jótékony hatású, ha heti 2 alkalommal, telítetlen zsírsavakban gazdag halakat, illetve ha valaki számára ez nem kivitelezhető, akkor Omega 3 tartalmú étrend-kiegészítő termékeket építünk be az étrendünkbe.

Miért nagyon hasznos az omega3 zsírsav?

Angyal Viktória, a Sportorvosi Központ sportdietetikusa szerint nagyon hasznos az Omega3 zsírsav.

Az esszenciális zsírsavak azok a zsírok, amelyeket a szervezet nem tud előállítani, így táplálékkal indokolt a bevitelük. A legfontosabb esszenciális zsírsav az omega-3 (alfa-linolénsav, EPA, DHA) amely szív és érrendszeri megbetegedések rizikóját nagymértékben csökkenti. Kedvező hatásai továbbá, hogy segít a sportterhelés során keletkező jelentős mennyiségű szabad gyök megkötésében, fontos szerepet játszik a regenerációban, valamint erős gyulladás csökkentő. Omega-3 zsírsavat legnagyobb arányban a tengeri halak tartalmaznak, de a hazai vizekben élőkben is megtalálható (busa, pisztráng). A növényi források közül a lenmag-, repce-, és dióolajban fordul elő jelentős mennyiségben.

Kérjüksportdietetikustanácsát!

Számos esetben, ha egy sportolónak csökkentenie kell a testsúlyát, olyan diétát tart, amelyben a zsír fogyasztását korlátozza annak érdekében, hogy ideális testsúlyt és testzsír százalékot érjen el a verseny idejére. A testzsír csökkentéséhez azonban nem csak a napi zsírbevitel bizonyos mértékű korlátozása szükséges, hanem ezzel együtt a szénhidrátmennyiségre (elsősorban az egyszerű cukrok), valamint a megfelelő fehérjebevitelre is ügyelni kell. Alapszabály, hogy mielőtt bármilyen testsúlycsökkentő módszert alkalmaznánk, mindenképpen kérjük ki sportdietetikus véleményét. Érdemes szem előtt tartani ugyanis, hogy a megfelelő sportteljesítmény elérését célzó optimális testösszetételt számos tényező befolyásolhatja, köztük a genetika, a hormonális tényezők, az edzésmódszerek és a táplálkozás együttes hatásai."Mivel a különböző élettani folyamatok összehangolása komplex feladat, sportdietetikus szakember tud szakszerű támogatást nyújtani a megfelelősporttáplálkozásösszeállításához" -tanácsoljaAngyal Viktória.

Google News Borsonline
A legfrissebb hírekért kövess minket a Bors Google News oldalán is!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.