5 antioxidáns, melyek védhetnek a zaj okozta halláscsökkenéstől

5 antioxidáns, melyek védhetnek a zaj okozta halláscsökkenéstől

egészség
PUBLIKÁLÁS: 2018. november 20. 15:02
A zaj okozta halláscsökkenés egyik fő oka az oxidatív stressz, mely a belső fülben lévő csiga és a hallószőr-sejtek károsodását, illetve elhalását okozhatja.

A zaj okozta halláscsökkenés egyik fő oka az oxidatív stressz, mely a belső fülben lévő csiga és a hallószőr-sejtek károsodását, illetve elhalását okozhatja.

Sokan azt gondolják, hogy a hallásra csak a nagyon erős zajok ártalmasak, ám a mérsékelt zajhatás is ugyanilyen veszélyes lehet, csak más módon.

Míg egy nagyon erős, 130 dB-es hanghatás közvetlenül, mechanikai úton károsítja a szőrsejteket és a Corti-szerv egyes sejtjeit, a mérsékelt intenzitású zaj olyan biokémiai folyamatokat indít el, melynek során káros szabad gyökök, pontosabban reaktív oxigéngyökök keletkeznek. Ipari munkásoknál – akik különböző intenzitású zajnak voltak kitéve – a csigában nagy mennyiségben találtak káros szabad gyököket. Ha ezeknek a mennyisége túlzottan megnő a sejtekben, akkor oxidatív stresszt váltanak ki.

Ez ellen védekezhetünk többek között a következő 5 antioxidáns segítségével, melyek fontos szerepet töltenek be a belső fül sejtjeinek védelmében. Az eddigi kutatások szerint mérséklik a zaj károsító hatását, különösen, ha közvetlenül a zajhatás, vagy nem sokkal az után fogyasztjuk őket.

1. NAC

Az N-acetil-cisztein, röviden NAC, a cisztein nevű aminosav származéka, mely elsősorban nyákoldó, köhögés elleni hatásáról ismert. Emellett nagy népszerűségnek örvend a sportolók körében, mivel segít megelőzni az edzés közbeni ízületi sérüléseket, és elősegíti az izmok regenerálódását. De alkalmazzák a máj méregtelenítésére is, illetve paracetamol túladagolás esetén. Az eddigi kutatások azt mutatják, hogy a NAC képes csökkenteni a zaj sejtkárosító hatását, és ezáltal megelőzni a belső fül sérüléseit. NAC-hoz étrendkiegészítő formájában juthatunk.

2. Glutation

A glutation egy fontos növényi és állati antioxidáns, mely gombákban és baktériumokban is megtalálható. Az emberi test legfőbb antioxidánsának is tartják. Képes megelőzni a sejtalkotók károsodását, melyet a szabad gyökök és a nehézfémek okoznak. A szervezet többek között a cisztein nevű aminosavból állítja elő, melynek legfőbb természetes forrásai a tojás, a tejtermékek, a szárnyas húsok, a sertéshús, a vöröshagyma, a zab, a búzacsíra és a brokkoli.

3. E-vitamin

Egyik legerősebb, zsírban oldódó antioxidáns vitaminunk az E-vitamin, melynek leghatásosabb formája az alfa-tokoferol. Több vizsgálatban is bebizonyosodott, hogy az alfa-tokoferol jelentősen képes mérsékelni a zaj által kiváltott hallószőrsejt pusztulást. Hasonló hatást egyébként a C-vitamin esetében is kimutattak, továbbá, hogy az A, C, és E vitamin, valamint a magnézium egymás hatását erősítve védik füleinket. A leggazdagabb E-vitamin források a növényi olajok és az olajos magvak. Kimagaslóan magas a búzacsíra olaj E-vitamin tartalma, de a napraforgóolajban is bőségesen megtalálható.

4. Ginzenoidok

Az évezredek óta használt ázsiai ginzenget igazi csodaszerként tartják számon Kínában és Koreában, ahol a tradicionális orvoslás fontos része. Számtalan egészségjavító tulajdonsága mellett a hallásra gyakorolt jótékony hatásait is felfedezték az elmúlt években. Fő gyógyító hatóanyagai az antioxidáns hatású ginzenoidok. A koreai vörös ginzenggel végzett kutatások kimutatták, hogy jelentős segítséget jelenthet a zaj okozta halláscsökkenés és a szőrsejtek károsodásának gátlásában.

5. Rezveratrol

A vörös szőlő és a vörösbor rejti ezt az értékes immunerősítő és gyulladáscsökkentő vegyületet. Daganatellenes, valamint szív- és érrendszert védő hatása régóta ismert, a zaj elleni védelemben betöltött szerepét az elmúlt években kezdték behatóbban vizsgálni. Felfedezték, hogy gátolja a szabad gyökök keletkezését, illetve a COX-2 enzim működését, melynek a szervezetben a gyulladásos folyamatok kialakulásában van szerepe.

Érdemes tehát minél több zöldséget-gyümölcsöt fogyasztani, mivel az antioxidánsokban gazdag táplálkozás egyértelműen óvja hallásunkat. Továbbá gondoskodnunk kell a B12 vitamin kellő beviteléről is, ugyanis zajos környezetben csökken a szervezetben ennek a vitaminnak a mennyisége.

Google News Borsonline
A legfrissebb hírekért kövess minket a Bors Google News oldalán is!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.