Hidegen vagy melegen együk az ételt?

étel
PUBLIKÁLÁS: 2018. szeptember 17. 13:30
A táplálkozási szakemberek körében sokféle nézet él arra vonatkozóan, hogy az emberi szervezet a napi táplálékbevitel során a hideg vagy a meleg ételeket részesítse előnyben.

A táplálkozási szakemberek körében sokféle nézet él arra vonatkozóan, hogy az emberi szervezet a napi táplálékbevitel során a hideg vagy a meleg ételeket részesítse előnyben.

Melyik hasznosabb, milyen az arány, és egyáltalán: télen több meleget, nyáron pedig hideget fogyasszunk?

A baltimoore-i Táplálkozási Intézet tanulmánya szerint a hideg ételek és italok fogyasztása bizonyos mértékig hátrányosabb, mint a melegeké.

Az emberi szervezet viszonylag állandó hőmérséklete, amelyet a lázmérővel 37 C fok körülire tehetünk, kevesebb energiával gyorsabban képes a meleget a tápanyagokat feldolgozó szervek számára a megfelelő hőmérsékletűre lehűteni, mint a hideget felmelegíteni. Ezt a hőmérséklet-beállítást a száj, a nyelvek a fogak, a nyelőcső speciális mechanizmusokkal végzi.

Ennek ellenére előfordul, hogy valaki forró ételtől vagy italtól akár meg is „égetheti” a száját, vagyis a jellemző égési csípős érzés közben lenyel forró falatot vagy kortyot, ilyenkor a nyelőcsőben tovább”hűl” az anyag, hogy mire a táplálék feldolgozása elindul a gyomorban, illetve a belekben, a hőfok megfelelő lesz.

Nem így a hideg esetében, amely nagyobb károkat tud okozni ebben a folyamatban, mint a meleg. A legkárosabb azonban a forró és a hideg gyors váltakozása, vagyis a nagy hőmérséklet-ingadozásokat a szervezetünk hőkiegyenlítő rendszere nehezen képes feldolgozni. Éppen ezért forróra hideg éppúgy nem ajánlott, mint jegesre a túl meleg.
Google News Borsonline
A legfrissebb hírekért kövess minket a Bors Google News oldalán is!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.